Soome-Eesti narkokuriteos kahtlustatakse kokku 36 inimest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cannonballi motoklubiga soetud isikud on Soomes kohtu all olnud ka varasemalt.
Cannonballi motoklubiga soetud isikud on Soomes kohtu all olnud ka varasemalt. Foto: Lehtikuva

Soome ja Eesti keskkriminaalpolitsei on lõpetamas ulatuslikku narkootikumide ja relvadega seotud kuritegude uurimine, mille keskmes on enamjaolt eestlastest koosnev grupeering, mida kahtlustatakse narkootikumide Kesk-Euroopast Soome toimetamises.

Ühtekokku kahtlustatakse mitmetes kuritegudes 36 isikut, teatas riigiprokuratuur.

Narkootikumide vastuvõtjaks on Soomes organiseeritud kuritegevusega seostatud mootorrattaklubid, millest Cannonball MC puhul on lisaks käimas ka maksukuriteo uurimine seoses raudtee-ehitustöödega.

Soome ja Eesti vahelise uurimisrühma objektiks on kaheksa narkootikumide maaletoomise juhtumit ajavahemikul detsember 2011 ja märts 2013. Kahtluse järgi on imporditud kümneid kilogramme amfetamiini, sadu tuhandeid ecstasy tablette ja märkimisvääne kogus hašišit.

2012. aasta augustis tõi uurimisalune grupeering Soome 40 kilogrammi amfetamiini, millest politsei on ära võtnud 17 kilogrammi. Viimane uurimise all olev narkootikumide Soome toimetamine leidis aset käesoleva aasta märtsis ning politsei võttis ära ligikaudu 82 000 ecstasy tabletti.

Tegemist on kõigi aegade suurima koguse ecstasy tablettide kättesaamisega Soomes.

Kahtluse järgi on Soome viidud narkootikumide vastuvõtjaks mootorrattaklubidesse Cannonball MC ja Bandidos MC kuuluvad isikud, kelle valduses olevates ruumides ja kodudes on teostatud kümneid läbiotsimisi nii Soomes kui Eestis. Cannonball MC Soome klubi ruumidest leiti läbiotsimiste käigus umbes 40 ebaseaduslikku tulirelva ning märkimisväärne kogus lõhkeaineid, sealhulgas üks käsigranaat. Lisaks leiti kaks treipinki, mida võidi kasutada tulirelvade osade valmistamiseks.

Eelmainitud kuritegudele lisaks on politsei uurinud Cannonball MC Helsingi klubi osalust organiseeritud kuritegevuses. Sellega seoses kahtlustatakse enam kui 20 isikut, kes kuuluvad nimetatud klubisse. Lisaks on uurimise objektiks ebaseaduslik alkoholimüük, mis kahtluse kohaselt toimus klubi ruumides.

Kriminaalasja hakkab arutama Helsingi ringkonnakohus. Tulenevalt protsessi ulatuslikkusest on arutelud jagatud kaheks osaks – 2013. aasta mais käsitletakse uimastikuritegudega seonduvat ning hiljem teiste nimetatud kuritegude ja kuritegeliku kasuga seonduvat.

Pettused tee-ehitusel

Cannonball MC on kahtlustatav ka majanduskuritegudes. Seoses pealinnapiirkonna ringraudtee-ehitusega kahtlustatakse  neid tõsistes maksupettustes, raamatupidamisega seotud kuritegudes, pensionikindlustuspettustes ja kolme ettevõtte registreerimisega seotud pettustes.

Uurimise objektiks on omavahel lepinguliselt seotud ettevõtted, kes rentisid tööjõudu teistele firmadele Helsingi piirkonnas. Kahtluse järgi esitasid ettevõtted maksuametile valeandmeid ettevõtete tegevuse kohta, ühe äriühingu esindajaks on märgitud isik, kellel ei ole äriühingus tegelikku pädevust ja staatust. Kahtluse järgi ei ole töö tasudelt tasutud makse, vaid töö on tehtud nö mustalt.

Kahtluse järgi ulatub tekitatud kahju sadadesse tuhandetesse eurodesse. Kriminaalasjas on kinni peetud kolm isikut, keda Soome politsei peab kuuluvaks kuritegelikku ühendusse (Cannonball MC). Kinni on peetud ja kahtlustatavana üle kuulatud veel mitmeid isikuid. Uurimist alustati 2012. aasta hilissügisel ja peamised kahtlusalused peeti kinni vahetult pärast aastavahetust. Uurimine veel kestab, kuid Soome keskkriminaalpolitsei loodab uurimise lõpule viia käesoleval kevadel.

Lisaks alustati 2013. aasta alguses kriminaaluurimist Helsingi katustelt lumekoristusel nn musta tööjõu kasutamise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles