Herkel: oleme elamislubade küsimuses hellaks tehtud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Andres Haabu

Riigikogu liige Andres Herkel (IRL) leiab, et oleme elamislubade küsimuses hellaks tehtud. Tema hinnangul peaks Eesti üldiselt vältima võõrtööjõu riiki toomist, kuid samas soodustama just tippude tulekut.

IRLi ministrid Jaak Aaviksoo, Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher kirjutavad tänases Postimehes, et välismaalastele tuleb lihtsustada elamisloa taotlemist töötamiseks tippspetsialistina, ettevõtluseks või õppimiseks.

«Oleme selles küsimuses hellaks tehtud,» lausus nende erakonnakaaslane Andres Herkel. «Eesti peaks üldiselt vältima võõrtööjõu riiki toomist, kuid samas soodustama just tippude tulekut. Sellest on ministrite initsiatiiv ka ajendatud.»

Muudatuse keskne idee on kiirmenetluse sisseseadmine elamisloa taotlemiseks ning see kehtib vaid teatud tingimustel eelkõige tippspetsialistidele, kelle tööandja on valmis maksma vähemalt kahekordset Eesti keskmist palka.

«Kahekordse Eesti keskmise palga nõue on mõeldud ilmselt selleks, et ilusa loosungi varjus (ainult tipud!) ei avataks ust vähese kvalifikatsiooniga inimestele,» selgitas Herkel. «Võrdsetel tingimustel töötamine eeldab seda, et me saame oluliselt parema spetsialisti, aga mitte odavama, nagu mõnikord võib eesmärgiks olla.»

«Ei tahaks näha, et meie oma head ajud asendatakse keskpäraste välismaalastega lihtsalt sellepärast, et nad on väljast,» lisas ta. «Kui ettepanekud jõuavad põhiseaduskomisjoni, siis kuulame kindlasti väga põhjalikult ära nii siseministeeriumi kui ka PPA spetsialistid, et muudatus oleks tõesti sihipärane ning sellega ei kaasneks soovimatud kõrvalmõjud.»

Herkel märkis, et sõna «ettevõtluseks» kõlab pärast elamislubade skandaali eriti tundlikult, aga ilmselt on nüüd aeg teha vahekokkuvõte ka selle skandaali järel tehtud seadusemuudatustest ja küsida, kuidas need toimivad ja kas midagi tuleb muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles