Kultuuriministeerium Kiisleri haldusreformi plaani ei kooskõlastanud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kultuuriministeerium teatas siseministeeriumile, et ei kooskõlasta regionaalminister Siim Kiisleri (IRL) välja pakutud omavalitsuskorralduse reformi seaduse väljatöötamiskavatsust, vaid toetab vabatahtlikku liitumist.

«Oleme seisukohal, et kohalike omavalitsuste liitumine peaks olema vabatahtlik ning ei saa taanduda vaid omavalitsuspiiride nihutamisele ning olla suunatud kohaliku demokraatia vähendamisele,» kirjutas minister Rein Lang (Reformierakond).

«Leiame, et jõuga ning kohalikke olusid mittearvestav kohalike omavalitsuste liitmine ei taga ühinemise õnnestumist ega spetsialistide suundumist tööle kohalikesse omavalitsustesse.»

Kultuuriministeerium lisab, et kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise reeglid on juba sätestatud Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduses ja kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise soodustamise seaduses. «Juhul kui on vajadus omavalitsuste ühinemise täiendavaks motiveerimiseks või soodustamiseks, on võimalik täiendada nimetatud seadusi. Läbivaks mõtteks taoliste muudatuste läbiviimisel ei peaks olema mitte uute piiride kehtestamine, vaid inimestele pakutavate teenuste kvaliteedi paranemine,» lisas Lang oma kirjas.

Regionaalminister Siim Kiisler avalikustas märtsi algul kava, mille kohaselt hakatakse haldusreformi edaspidi läbi viima tõmbekeskuste mudeli alusel, mille tulemusel peaks hiljemalt 2017. aastaks moodustuma Eestis 30–50 uut omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles