Michal elamislubadest: praegune olukord on pisut äraspidine

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu liige Kristen Michal rääkis, et talle tundub selline olukord äraspidine, kus meie ülikoolid suudavad meelitada siia välismaalt noori haridust omandama, ent kui neist saavad spetsialistid, siis peavad nad sõitma Eestist ära, et uuesti siin elamiseks-töötamiseks luba küsida.

IRLi ministrid Jaak Aaviksoo, Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher kirjutavad tänases Postimehes, et välismaalastele tuleb lihtsustada elamisloa taotlemist töötamiseks tippspetsialistina, ettevõtluseks või õppimiseks.

«Eesti inimeste huvides on mitmekesine majandus ning töökohad, kus makstakse head palka. Seda eesmärki peaks toetama ka kvalifitseeritud tööjõudu puudutav poliitika,» rääkis Kristen Michal (Reformierakond).

«Minu meelest tundub pisut äraspidine olukord, kus meie ülikoolid suudavad siia meelitada noori omandamaks haridust ja kui neist saavad head spetsialistid, siis oma huvi tõestamiseks Eesti vastu peaksid nad sõitma Eestist ära ja siis küsima luba siia tööle või elama tulemiseks,» selgitas ta. «Pigem võiks sellised asjad olla loomulikumad ja paremini korraldatud.»

Ta seletas, et praegu on liikumas eelnõu, et magistri- või doktoriõppe läbinu peaks selle loa taotlema aasta jooksul siin olles, mis on märksa loogilisem asjade käik.

«Tööandjatega vesteldes on jäänud kõlama, et juba eelmisel aastal hakkas tunda andma kvalifitseeritud tööjõu vähesus,» rääkis Michal. «Piltlikult öeldes loob mõni kvalifitseeritud töötaja kaasnevad töökohad veel mitmele inimesele. Täna on neid inimesi puudu ja pigem oleks see kõigile Eestis kasulik, kui luuakse rohkem kaasnevaid kõrgema palgaga töökohti või uusi ettevõtteid Eestis.»

Michal rääkis, et nagu teaduses nii ka ettevõtluses on edu üks võti võimalus teha koostööd teistega, kes samas valdkonnas tegutsevad või on huvitatud sinu tootest või teenusest.

«Eesti oma inimesi hoiabki siin võimalus tegutseda parimatega, õppida, koostööd teha ja olla ise lõpuks parem,» väitis Michal. «Ja mina ei kurvastaks liigselt selle üle, et noored või oma eriala tipud käivad välismaal harimas ja tegutsemas – kui Eesti on avatud ja positiivne, küll tullakse tagasi ja luuakse siin uut väärtust.»

Muudatuse keskne idee on kiirmenetluse sisseseadmine elamisloa taotlemiseks ning see kehtib vaid teatud tingimustel eelkõige tippspetsialistele, kelle tööandja on valmis maksma vähemalt kahekordset Eesti keskmist palka.

«Piirang, et tööandja peab maksma vähemalt 2-kordset keskmist palka, ei kõla suures osas valdkondades ja näiteks teaduskraadiga inimeste osas ebaõiglase nõudmisena,» lausus Michal. «Pigem võib see tasu tippudele olla märksa kõrgem – võrrelge kultuurist, meditsiini või teaduseni.»

«Eraldi märgiks sõbralikult ära artiklist kõlanud mõtte, et Eesti poliitika välismaalaste osas on olnud heitlik ja sõnaks vaid, et mul on hea meel, et need autorid seda ise ausalt märgivad - tunnustus neile selle eest,» ütles Michal. «Tulevikus võikski see poliitika lähtuda rohkem Eesti majanduse ja Eesti inimeste pikaajalisest huvist olla iseseisev ja jõukas Põhjamaa rahvas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles