Esimeseks naispeaministriks pakutakse enim Kaja Kallast

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Toomas Huik

Postimees küsis täna neljalt suuremalt erakonnalt Mart Laari temaatiliste mõtteavalduste valguses, kellest võiks saada Eesti esimene naispeaminister - ning populaarseimaks osutus Kaja Kallase nimi. Vaata ka videot tänavaküsitlusest!

Kaja Kallast mainisid nii Kadri Simson Keskerakonnast, Eiki Nestor sotsidest kui ka Silver Pukk Reformierakonnast.

Tegelikult sai esitatud palve, et iga erakond leiaks enda ridadest kaks peaministriväärilist naist. Ülesande täitis täpselt üksnes IRL, mille esimees Urmas Reisalu tõi välja kaks nime – Euroopa Kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid ja riigikogu liige Liisa Pakosta.

«IRLi ridades on naised saanud alati olla poliitika eesliinil. Lagle Parek oli 1992. aastal esimene naissoost presidendikandidaat Eestis. Ene Ergma on riigikogu esimees olnud kõige pikemat aega ja juhtinud riigikogu tööd väga hästi,» rääkis Reinsalu.

Tema sõnul olid Mart Laari enda esimeses valitsuses otsustavatel ministrikohtadel just naised.

«Ma tahaksin näha tulevikus Eesti poliitikas Kersti Kaljulaidi. Tema Europaalik haare tooks Eesti poliitikale kindlasti uut mõõdet. Kui me aga tahame thatcherlike reforme ja otsustusjulgust, siis tooksin esile Liisa Pakosta,» tõi ta välja potensiaalsed valitsusjuhikandidaadid.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk leidis, et nende parteis on peaministriks sobivaid naisterahvaid kindlasti rohkem kui kaks, mistõttu ta esiduot välja ei valinud.

«Näiteks Keit Pentus-Rosimannus, Laine Randjärv, Kaja Kallas, Kristiina Ojuland või Kairi Uustulnd – kõik nad on hea poliitilise vilumusega ja teavad omast kogemusest, mida tähendab igapäevane Eesti jaoks oluliste küsimuste lahendamine ja Eesti tuleviku kujundamine,» ütles Pukk.

Sotsiaaldemokraatide nimel vastanud Eiki Nestor seevastu oma erakonnast ühtegi naist välja tuua ei söandanud. «Erakonnal saab olla üks peaministrikandidaat ja see on tavapäraselt nende esimees. Meie peaministrikandidaat on seega kahjuks hetkel meesterahvas,» sõnas ta.

«Küll aga on kahel parlamendierakonnal peatselt ees esimehevalimised. Nii Kaja Kallas kui Kadri Simson oleks kindlasti paremad peaministrikandidaadid kui nende koduerakondade tänased juhid.»

Keskerakonna nimel teemat kommenteerinud aseesimees Kadri Simson pakkus lisaks Kallasele välja Tartu Ülikooli professori Ülle Madise nime.

«Kui lähtuda sellest, et peaministrivahetus leiab aset juba enne järgmisi parlamendivalimisi, siis oleks Reformierakonnal vaja uut esinumbrit, kes ühendab endas Reformierakonna põhiväärtusi ja uudsust. Loogiline kandidaat sellele kohale on Kaja Kallas,» rääkis Simson.

«Teine alternatiiv, mis võib kaasa tuua Ansipi lahkumise, on kolmikliit Reformierakonna vastu. Kokkulepe ühe erakonna esimehe peaministri kohale tõstmiseks oleks keerulisem kui koondumine apoliitilise kandidaadi taha. See võiks olla näiteks riigiõiguse professor Ülle Madise, kes on sõnakas, tasakaalukas, sisuline ning tunneb väga hästi Eesti riigisüsteemi ülesehitust,» pakkus Simson.

«Lisaks vajab iga peaministrikandidaat presidendi tuge ning see on Madisel kahtlemata olemas,» märkis ta.

Simson meenutas, et Keskerakond on ainsa Eesti erakonnana rakendanud nn tõmbluku süsteemi, kus nimekirja tipus asetatakse mees- ja naiskandidaat kordamööda. Viimastel riigikogu valimistel oli Keskerakonna valimisnimekirja esikümnes viis naist, teistel parlamenti pääsenud erakondadel aga vaid 1 naine. Euroopa Parlamendi valimistel olid 12st kandidaadist 6 naised.

Reporter.ee tegi täna ka tänavaküsitluse, kus päris, kas Eestile sobib naispeaminister ning kes see võiks olla. Ka seal leidis enim mainimist Kaja Kallas. Keda veel pakuti, seda vaadake juuresolevast videost.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles