Riigikohus tühistas viis taatlemata kiirusmõõtja alusel tehtud kohtuotsust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirusmõõtja
Kiirusmõõtja Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohtu kriminaalkolleegium tühistas täna politsei- ja piirivalveameti taotlusel viis Viru maakohtu otsust, mis puudutasid Ida prefektuuris taatlemata mõõteseadmete alusel autojuhtidele kiiruseületamise eest määratud karistusi.

Näiteks Heli Kuusmaa sai väärteo korras karistada 30. novembril 2011 Sämi-Sonda-Kivõli tee 21. kilomeetril kiirusega 87+/- 6 km/h sõitmise eest 50 km/h piirkiirusega alas. Kui politsei karistas teda juhtimisõiguse äravõtmisega kolmeks kuuks, siis Viru maakohtus kergendati tema karistust juhilubade äravõtmisega üheks kuuks.

Selle aasta algul esitas politsei riigikohtule teistmisavalduse, milles selgitas, et kiirust oli mõõdetud taatlemata seadmega, kuid protokolli kanti teise, taadeldud seadme number.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tühistaski täna Viru maakohtu otsuse Kuusmaa karistamises ning saatis väärteoasja uuesti Viru maakohtule arutamiseks.

Timur Aleksejev sai karistada 17. septembril Tallinna-Narva maantee 158. kilomeetril kiirusega 126+/-5 km/h sõitmise eest 90 km/h piirkiirusega alas ning teda karistati rahatrahviga 50 trahviühikut ja lisakaristusena üheks kuuks mootorsõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega. Aleksejev taotles Viru maakohtus karistuse tühistamist, kuid kohus jättis selle kaebuse rahuldamata.

Evelin Mäetaga oli trahvi saanud 21. augustil 2011 Sillamäe linnas 74+/- 3 km/h kiirusega sõitmise eest alas, kus lubatud suurim sõidukiirus oli 50 km/h. Naine sai trahvi 53 ühikut ning talt võeti juhiload üheks kuuks. Mäetaga taotles maakohtult otsuse tühistamist juhtimisõiguse äravõtmise osas,  kohus selle ka rahuldas.

Yury Belyaev juhtis 24. oktoobril 2011 Tallinna-Narva maantee 138. kilomeetril mootorsõidukit, milles ta oli kohustatud kasutama sõidumeerikut, kiirusega 71+/- 6 km/h tunnis alas, kus oli piirkiirus 30 km/h. Samuti kasutas ta 24 tunni salvestamiseks ettenähtud salvestuslehte kauem kui see oli ette nähtud. Politsei määras mehele karistuseks rahatrahviga kokku 60 trahviühikut võttis talt  lisaks juhtimisõiguse üheks kuuks.

Belyaev taotles maakohtult otsuse muutmist ja enda karistamist juhtimisõiguse äravõtmise asemel rahatrahviga, kuid Viru maakohus jättis selle kaebuse rahuldamata.

Needki otsused tühistas riigikohus täna ning saatis maakohtule uueks läbivaatamiseks.

Ivan Žarovilt võttis politsei juhiload ära kuueks kuuks, sest ta sõitis 26. oktoobril 2011 Tallinna-Narva maanteel 90 km/h piirkiiruse alas autoga kiirusega 140+/- 5 km/h. Ka Žarov taotles maakohtult enda karistamist juhtimisõiguse äravõtmise asemel rahatrahviga, kuid maakohus politsei otsust ei muutnud.

Kohus leidis, et arvestades Žarovi varasemate liiklusrikkumiste hulka ja seda, et varem mõistetud rahatrahvid ning juhtimisõiguse lühiajaline äravõtmine ei ole mõjutanud teda õiguskuulekale käitumisele, on tema karistamine juhtimisõiguse äravõtmisega õigustatud ja teosüüle vastav. Mehe kaitsja püüdis otsusele esitada kassatsiooni, kuid siis ei võtnud riigikohus seda menetlusse.

Nüüd tuli riigikohtul temagi karistus tühistada ja saata maakohtule uueks arutamiseks.

Mullu sügisel tuli avalikuks, et Ida prefektuur on mitme kuu jooksul teinud kiirustrahve, kasutades selleks taatlemata mõõteseadmeid. PPA andis kõigile 178 kiiruseületajale võimaluse trahv tühistada, lubades ajada ise korda kohtudokumendid ning makstes ka kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles