Soome diplomaat riskis lapse nimel karjääriga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: Reuters / Scanpix

Seades ohtu oma karjääri, toimetas Soome Peterburi konsulaadi töötaja oma isiklikus autos Venemaalt Soome tagasi venelannast ema röövitud viieaastase Antoni.




Sellega aitas diplomaat lõpetada lapse 65-aastase soomlasest isa Paavo Saloneni aasta kestnud otsingud. Anton Salonen kadus oma Tampere kodust mullu märtsis.



Lapse 48-aastane Vene ja Soome kodakondsusega ema oli viinud poja Venemaale ja võtnud talle seal kohaliku kodakondsuse. Sellega läks ta aga vastuollu seadustega, sest Soome kohus oli Antoni hooldusõiguse määranud tema isale.



Salonen käis poega korduvalt Venemaal otsimas. Viimase käigu ajal õnnestus tal poiss Nižni Novgorodi lähedal autosse panna ja Peterburi sõita.



Tegutses omal algatusel


Aprilli alguses üritas Salonen naasta Soome, sest Vene kohus oli tühistanud poisi Vene kodakondsuse. «Nad ei pääsenud üle piiri, sest kohtu otsust polnud registritesse kantud,» selgitas ajalehele Helsingin Sanomat konsulaarüksuse juht Pasi Tuominen.  


Peterburi konsulaadi töötaja püüdis aidata isal ja pojal naasta Soome, kuid kõik katsed viisid tupikusse.



Soome välisministeeriumi väitel tegutses diplomaat omal algatusel, sest ei näinud muud võimalust keerulise ja pikaks veninud olukorra lahendamiseks. Nende versiooni järgi oli diplomaadi käitumise taga mure lapse huvide ja hooldaja olukorra pärast.



Praegu on see diplomaat Soomes ja ei kavatse Peterburisse naasta. «Meie tõlgenduse järgi ei saa ta praegu Venemaal töötada,» lisas Tuominen.



Probleemi raskendas ka asjaolu, et Venemaa pole liitunud rahvusvahelisi lapserööve puudutava Haagi konventsiooniga. Moskva ja Helsingi vahel pole sõlmitud ka vastavat kahepoolset kokkulepet.



Stubbi ja Lavrovi vestlus

Anton oli jutuks ka üleeilses Soome välisministri Alexander Stubbi ja tema Vene kolleegi Sergei Lavrovi telefonivestluses.



Hiljuti tõmbas rahvusvahelist tähelepanu sarnane konflikt kolmeaastase Elise Andre prantslasest isa Jean-Michel Andre ja venelannast ema Irina Belenkaja vahel. Tol juhul andis Prantsuse kohus tüdruku hooldusõiguse isale ja Vene oma emale.



Vanemad röövisid last kordamööda üksteiselt. Viimati käis Belenkaja Prantsusmaal, kus lasi enda kaaslastel lapse isale kõvasti peksa anda ja võttis tüdruku kaasa.



Prantsuse politsei poolt rah­vusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud venelanna tabasid Ungari piirivalvurid. Et nii Ungari kui Prantsusmaa on Haagi konventsiooniga liitunud, anti tüdruk isale ja ema Prantsuse korrakaitsejõudude kätte. Nüüd peab naine lapseröövis süüdistatuna Prantsusmaal kohtu ette astuma.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles