Nii Puškov kui Mihkelson hindasid piirileppe arutelu konstruktiivseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Puškovi arvates on piirileppe arutelud olnud seni konstruktiivsed.
Aleksei Puškovi arvates on piirileppe arutelud olnud seni konstruktiivsed. Foto: SCANPIX

Eile Moskvas Venemaa ja Eesti parlamendi väliskomisjonide esindajate vahel toimunud kohtumisel arutati põhiteemana Eesti-Vene piirilepet ja mõlemad pooled hindasid arutelu konstruktiivseks.

Riigiduuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov kinnitas eestlastele, et Vene poole hinnangul on seni toimunud konsultatsioonid leppe üle olnud konstruktiivsed ning tulemusele on jõutud küllaltki lähedale.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles Postimehele, et Eesti delegatsioon meenutas duuma esindajaile ka seda, et Eesti ja Venemaa vahel on sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepe, mille riigikogu ratifitseeris juba 2004. aastal, kuid mida Vene duuma pole siiani heaks kiitnud. Puškov omakorda mainis kohtumisel vene keele olukorda Eestis, kuid Mihkelsoni sõnul kõneldi sellest suhteliselt üldiselt. Samuti räägiti sellest, mis toimub rahvusvahelistes parlamentaarsetes organisatsioonides, kuna Puškov on ise Venemaa delegatsiooni juht Euroopa nõukogu parlamentaarses assamblees (ENPA).

Mihkelsoni hinnangul oli seekordne kohtumine kindlasti üks konstruktiivsemaid ja asjalikumaid, mis tal on Vene parlamendisaadikutega olnud.

Kahe riigi parlamendi esindajad leppisid kohtumisel ka kokku, et riigiduuma väliskomisjoni delegatsioon eesotsas Puškoviga tuleb veel enne selle aasta lõppu Eestisse.

Duuma väliskomisjoniga ei olnud Eesti parlamendi väliskomisjon ametlikult kohtunud kordagi pärast 2005. aastat – see tähendab, et seekordne külaskäik Moskvasse oli kaheksa aasta järel esimene ühise laua taga istumine. Mihkelson on siiski varem Puškoviga eraldi kohtunud – 2012. aasta mais Moskvas.

Tegelikult oli duuma väliskomisjoni visiit Eestisse õhus ka eelmise aasta sügisel, kuid toona lükkas Vene pool selle üsna ootamatult edasi.

Enne kokkusaamist Puškoviga oli Eesti väliskomisjoni esindajatel Vene välisministeeriumi vastuvõttude majas töölõuna Venemaa asevälisministri Vladimir Titoviga.

Vene poolelt osales lõunal ka välisministeeriumi II Euroopa osakonna direktor Viktor Tatarintsev, kelle juhtida on Venemaa suhtlus Põhjamaade, Balti riikide ja Ühendkuningriigiga, ning Eesti poolelt osales peale riigikogu delegatsiooni Eesti suursaadik Moskvas Jüri Luik.

Ka kohtumisel Titoviga oli kõne all piirileppe seis – Mihkelsoni sõnutsi ei selgunud kohtumisel mingeid takistusi, et kõnelused ei saaks asjalikult jätkuda. Millal toimub välisministeeriumite delegatsioonide järgmine, kolmas kohtumine, siiski veel ei selgunud.

Etteheiteid Eestile pole

Etteheiteid Eestile Titov ei teinud. Lisaks piirileppele räägiti lõunal ka juba eelviidatud topeltmaksustamise vältimise leppest, Eesti-Vene kõrgharidusleppest ja hädaolukordade leppest.

Eile õhtul oli Eesti väliskomisjonil veel üks kokkusaamine Venemaa parlamendi ülemkojas, föderatsiooninõukogus tolle esimese aseesimehe Aleksandr Toršiniga. Viimane esindab föderatsiooninõukogus Mari Eli vabariiki ning kutsus Eesti rahvasaadikuid üles külastama mitte ainult Moskvat, vaid teisigi Venemaa regioone. Toršin jagas ka oma positiivseid muljeid hiljutiselt turismireisilt Eestisse.

Mihkelson mainis Toršinile, et oleks tore, kui omavahel saaksid kokku ning arutaksid koostööd ka kahe riigi parlamentide naisspiikrid Valentina Matvijenko ja Ene Ergma.

Eesti riigikogu väliskomisjoni delegatsiooni külaskäik Moskvasse lõpeb täna. Moskvas käisid väliskomisjoni esimees Mihkelson (IRL) ning komisjoni liikmed Jevgeni Ossinovski (sotsiaaldemokraadid), Imre Sooäär (Reformierakond) ja Vladimir Velman (Keskerakond).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles