USA senaator: Põhja-Korea võib välja saata tuumalõhkepeaga raketi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senaator: Põhja-Korea võib välja saata tuumalõhkepeaga raketi
USA senaator: Põhja-Korea võib välja saata tuumalõhkepeaga raketi Foto: SCANPIX

USA vabariiklastes senaatori Doug Lambroni sõnul on USA luurel andmeid, et Põhja-Korea võib välja saata tuumalõhkepeaga raketi.

Lambron esitles USA relvajõudude luure (Defence Intelligence Agency - DIA) raportit senatis, kirjutab Reuters.

«DIA andmetel on Põhja-Koreal tuumalõhkepäid, mida saab paigutada ballistilistele relvadele. Sellise relva töökindlus ei ole siiski tagatud,» teatas senaator.

USA kaitseministeerium teatas aga, et nende andmetel ei ole Põhja-Koreal tuumarelva.

Kaitseministeeriumi allika sõnul võis Lambron saada enda valdusesse vaid osa DIA luureraportist ning ta tõstis edastatu kontekstist välja. Tegemist on salajase raportiga, mis ei oleks tohtinud jõuda poliitiku kätte.

Veel ühe valitsusallika kinnitusel ei ole USA oma seisukohta Põhja-Korea relvaarsenali kohta muutnud.

«Põhjakorealased ei ole varem olnud suutelised rakette varustama tuumalõhkepeadega. Me ei usu, et nad suudavad seda ka nüüd,» tõdes allikas.

USA endine luureanalüütik Greg Thilemann arvas, et informatsioon Põhja-Korea tuumarelva kohta oli ja on spekulatsiooni tasemel.

DIA esindaja George Little täpsustas avalikkusesse jõudnud informatsiooni, öeldes et tõendid ei kinnita Põhja-Koreas tuumarelvade katsetamist ja nende võimalikku kasutamist.

Lõuna-Korea kaitseministeerium edastas pärast USA informatsiooni, et neil puuduvad samuti konkreetsed tõendid Põhja-Korea tuumarelvade kohta.

Viimastel päevadel on lääneriikides aina enam päevakorrale tõusnud Põhja-Korea võimalik tuumarelv. Luureandmetel viis see totalitaarne riik oma läänerannikule lõhkepäid sisaldavaid rakette, mis on välja saatmiseks valmis.

Selle tõttu tõhustasid USA, Lõuna-Korea ja Jaapan piirkonnas kaitset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles