Reformierakond puksib sotse võimuliidust välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside esimees Jüri Pihl suundus eile rahandusministeeriumi majja erakonna koosolekule, et parteikaaslastega olukord läbi arutada.
Sotside esimees Jüri Pihl suundus eile rahandusministeeriumi majja erakonna koosolekule, et parteikaaslastega olukord läbi arutada. Foto: Liis Treimann

Vaidlus töötute hüvitiste üle kipub valitsuskoalitsiooni lõhki ajama – Reformi­erakond ähvardab sotsid valitsusest välja visata ja alustada läbirääkimisi Rahvaliiduga.



Mõnede vaatlejate hinnangul on Rahvaliit valmis valitsusse minema kas või neljakäpukil roomates, Reformierakonnale ning Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) sealjuures liiga karme tingimusi seadmata. Veel kolmapäeval aga avaldas Rahvaliit koos Keskerakonna ja rohelistega peaminister Andrus Ansipi isiku suhtes umbusaldust.

Alles mõned päevad tagasi puudus Ansipil Rahvaliidu meelest usaldusväärsus ja vastutustunne, ta oli ebapädev, pidurdas ministrite tööd ja oli hoolimatu riigieelarve ja kodanike kindlustunde osas. Eile lausus Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, et Rahvaliit avaldas umbusaldust valitsusele kui tervikule, aga nüüd on nad valmis alustama läbirääkimisi Ansipi valitsuses tööleasumiseks.

Rahvaliiduga koalitsiooniläbirääkimiste alustamise põhjuseks nimetab Ansip 1. juulist jõustuma pidavat uut töölepinguseadust. Kiirelt kasvav töötus on tekitanud olukorra, kus ka seaduses lubatud töötuskindlustusmakse ülempiiri ehk töötaja palgast kolme protsendi suuruse töötuskindlustusmakse korral pole võimalik kõigile töötutele maksta uues töölepinguseaduses ette nähtud soodsamaid hüvitisi.

Tööandjad ja ametiühingud olid nõus töötuskindlustusmakse tõstmisega ka nelja protsendi peale, ent sellega ei nõustunud Reformierakond ja IRL.

Nende nõudmiseks oli, et töötuskindlustusmakse ei tohi tõusta üle kolme protsendi ja kärpida tuleb töötutele ette nähtud hüvitisi, säilitades samas firmadele ette nähtud senisest palju odavama koondamise korra. Sotsiaaldemokraadid olid sellega nõus vaid tingimusel, et sel juhul peavad säilima ka senised suuremad koondamishüvitised töötajatele.

Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl lausus, et nemad valitsusest ise ust paugutades ei lahku, ent samas pole nad valmis järele andma põhimõttes, et töötukassa eelarve stabiliseerimiseks võetakse vaid töötaja taskust.

Seega peavad Reformierakond ja IRL uue töölepinguseaduse oma nägemuse järgi ümbertegemiseks leidma mõne teise erakonna toetuse. Rahvaliit on seni olnud uue töölepinguseaduse osas väga kriitiline. Eile ei soovinud Rüütli öelda, millised on nende tingimused valitsusse minekuks, lausudes, et Rahvaliit alles arutab seda.

Keskerakonda Ansip valitsusse ei taha, ent rohelistega läbirääkimisi paremparteid ei välista. Teoreetiliselt on võimalik saavutada riigikogus napp enamus ka Reformierakonna, IRLi ja veidrate skandaalidega tuntust kogunud ja ühtegi fraktsiooni mitte kuuluva Jaan Kundla osalusel.

Viimane lausus hiljuti Järva Teatajale, et lugupidamine tema suhtes on riigikogu saalis kõvasti kasvanud. «See, kes enne ütles tere üksnes moka otsast, viipab nüüd juba kaugelt,» märkis Kundla, kes Ansipi umbusaldamise ajal ei hääletanud.

Pihl arvas aga, et töölepinguseadus pole üldsegi valitsuskriisi põhjus, sest parasjagu on pooleli ka järjekordne eelarvekärbe, kust nii IRLi kuuluval haridusminister Tõnis Lukasel kui Reformierakonda kuuluval sotsiaalminister Hanno Pevkuril pole ette näidata pädevat kava, kuidas hädavajalikke kärpeid saavutada.

Eriti valus on olukord just sotsiaalministeeriumis, kus Pevkuril tuleks kärpida üle miljardi, mida saab tõenäoliselt teha vaid kas vanemahüvitise või vanaduspensionäride arvel.

Politoloog Tõnis Saarts: rahvaliidu võimalus

Reformierakonna poolt pole väga õige samm uut koalitsiooni moodustada. Nad panevad ennast Rahvaliidust sõltuma.


Ma ei näe Rahvaliidus erilist päästerõngast. Nad võivad hakata tegelema väljapressimisega ja Reformierakond ei ole jõupositsioonil, et öelda, mida teha.



Kui aga praegune koalitsioon laguneb, annab see Rahvaliidule trumbid kätte. Trumbid, mida neil ei ole olnud aastaid. Kõige rumalam, mida Rahvaliit teha saab, on mitte hakata läbirääkimistel jõuliselt oma nõudmisi esitama.



Neil on praegu võimalus dikteerida oma tingimusi.



Kindlasti ei jää selles mängus kaotajaks sotsiaaldemokraadid, sest nende võimalused opositsioonis on isegi paremad. Nüüd tekib neile märtri oreool. Nad saavad viidata, et nad oleksid suutnud selle lahendada, aga et nendega käituti hoopis niiviisi.



Karel Rüütli: oleme valmis läbirääkimisi alustama


Kas Rahvaliit läheb valitsusse?


Praeguseks on Andrus Ansip mulle teada andnud, et moodustamisel on komisjon meiega koalitsiooniläbirääkimiste alustamiseks. Rahvaliidu juhtkond koguneb lähiajal ja arutab tekkinud olukorda. Me oleme nõus kokku panema oma platvormi, seisukohad ja oleme valmis nende üle läbi rääkima.



Kas üks seisukohtadest võiks olla, et olete valmis minema valitsusse, ent peaminister ei või olla Ansip?


Praegu on igasugustest tingimustest vara rääkida. See pole minu, vaid erakonna otsus.



Kõigest kahe päeva eest avaldasite te Ansipile umbusaldust. Laususite, et peaminister on ebapädev, tal puudub usaldusväärsus ja vastutustunne. Kas selle inimese juhitavasse valitsusse olete te praegu valmis minema?


Rahvaliit avaldas umbusaldust kogu valitsusele eelkõige sellepärast, et see valitsus pole suutnud raskel ajal teha otsuseid.



Valitsusele? Umbusalduse avaldamise tekstis on kirjas vaid Ansip, Ansip ja veel kord Ansip.


Praegu on kogu tekkinud olukorra eest vastutav kogu valitsus.



Kui lähete läbirääkimistele, siis mis on seisukohad, mida kavatsete kaitsta ja kus te pole valmis järele andma?

Kõigepealt koguneb Rahvaliidu juhtkond, kus paneme paika oma seisukohad ja alles siis alustame läbirääkimisi. Täna on tingimustest vara rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles