EAS rahastab viie maakonnakeskuse gümnaasiumivõrgustiku korrastamist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Maakonnakeskuste gümnaasiumivõrgustiku korrastamiseks jäid pingerivi alusel sõelale Tartu, Pärnu, Võru, Jõhvi ja Sillamäe linnavalitsuste taotlused. Toetusteks on ette nähtud 23,7 miljonit eurot.

Taotlused esitasid linnadest Tallinn, Tartu, Pärnu, Võru, Valga, Põlva ja Sillamäe ning valdadest Türi ja Jõhvi kogumahus 37,74 miljonit eurot, seega ületas taotluste maht eelarve võimalusi kolmandiku ulatuses.

«Meie eesmärk on luua tõmbekeskustes tugevad gümnaasiumid, mis pakuks heal tasemel ja paljude valikuvõimalustega haridust. Täna peab haridusmaastiku ümberkorraldamisel kindlasti vaatama üle omavalitsuste piiride ja need koolid loovad uut kvaliteeti tervele maakonnale,» ütles regionaalminister Siim Kiisler.

Ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) juhatuse liige Krõõt Kilvet tõi esile Jõhvi gümnaasiumi projekti, kus hakkavad edaspidi õppima nii Ida-Viru kui ümbruskaudsete maakondade õpilased.

Jõhvi kavandatava gümnaasiumi puhul on loobutud klassikalise koolimaja ülesehitusest ning rakendatud ülikooli instituutide põhimõtet, rajades ühtse funktsiooniga klassimajad: ehitatakse sotsiaalteaduste maja, reaalteaduste maja, praktikumi maja teadusainete laboritega, õpetajate maja ja meediamaja. Klassimajade vahele jääb ühine avatud aatriumiga ruum, kus omavahel suhelda ja erinevaid ühistegevusi läbi viia.

Toetatavad tegevused jagunevad objektipõhiselt kaheks: hoonete rajamiseks või rekonstrueerimiseks eraldiseisvatele gümnaasiumiastmetele ning tulevaste põhikoolide ruumiprogrammi kohandamiseks.

Seetõttu said taotlejateks olla linnadest Tallinn, Tartu, Narva, Kohtla-Järve, Sillamäe, Pärnu, Rakvere, Võru, Põlva, Valga, Paide, Kuressaare ja Kärdla ning valdadest Jõhvi, Rapla ja Türi, kellest üheksa seda ka tegid.

Gümnaasiumivõrgustiku korrastamist kaasrahastab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles