Afgaani rünnakus viga saanud leedulased saavad jätkuvalt ravi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulased Afganistanis.
Leedulased Afganistanis. Foto: Leedu kaitseministeerium

Üks pühapäeval Kesk-Afganistanis Ghōri provintsis Afganistani sõduri rünnakus viga saanud Leedu sõdureist viibib ravil ja edasistel uuringutel Mazar-i-Sharifis liitlasvägede välihaiglas, teist, kellel sai rünnakus viga jalg, tohterdatakse leedulaste juhitava Ghōri ülesehitusmeeskonna juures Chaghcharanis.


Leedulased said viga, kui afgaani sõdur tulistas 7. aprillil nende soomuki pihta granaadiheitjast tankitõrjegranaadi.

«Tervisliku seisundi hinnang näitab, et mõne päeva jooksul peaks see rahuvalvaja tagasi oma töökohustuste juures olema,» iseloomustas Chaghcharanis ravitava sõduri olukorda Leedu kaitseministeeriumi pressiesindaja Laimonas Brazaitis.

Leedu kaitseväe juhataja brigaadikindral Vilmantas Tamošaitise sõnul kandis nende sõdureid rünnanud isik Afganistani sõjaväe vormi ja tema pidasid kinni sel hetkel Afganistani armee kontrollpunktis olnud sõdurid.

Leedu kaitseväe juhataja sõnutsi hoidis sõiduki soomus viga saanud sõdureid siiski halvimast.

«Oht, et Afganistani julgeolekujõududesse infiltreerunud mässulised kipuvad NATO sõdurite elu kallale säilib, sest see on viis, mida mässulised võitluseks kasutavad,» märkis Tamošaitis.

«See oli esimene kord, kui Afganistani armee vormis isik ründas Ghōri provintsis Leedu rahuvalvajaid,» lisas ta. Samas on üsna sarnane intsident leedulastega siiski Ghōri pealinnas Chaghcharanis ka varem juhtunud. 2010. aastal ründas neid afgaani politseivormis isik.

Leedu teenib Afganistanis NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) 2005. aastast, varem on leedulased osalenud ka samas riigis USA operatsioonil Kestev Vabadus. ISAFis teenides on raskemalt viga saanud 11 leedulast, üks lõunapoolseima Balti riigi sõdur on seal langenud.

Praegu teenib Afganistanis umbes 260 Leedu kaitseväelast. Leedu juhib Ghōri provintsi ülesehitusmeeskonda, lisaks teenivad nende eriväelased Lõuna-Afganistanis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles