Laar: sotsiaaldemokraadid pole olnud reeturid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Mart Laar kirjutas oma blogis, et sotsiaaldemokraadid pole olnud reeturid ning see on poliitikas väga oluline.


«Läinud nädala lõpp ei toonud Eestile midagi rõõmustavat. Selleks, et kindlamalt tulevikule vastu astuda, tuleb valitsusel 21. mail esitada riigikogule kärpekava kokku üle 8 miljardi krooni kärpimiseks. Ja seda poole aasta peale jäänud tulude pealt. Tegemist on väga raske ülesandega, mis toob kaasa vastikuid ja ebameeldivaid otsuseid,» kirjutas Mart Laar oma ajaveebis.

«Sellel taustal pole sotsiaaldemokraatide otsuses selles protsessis enam mitte osaleda iseenesest midagi ebaloomulikku. Poliitiliselt on see kindlasti tark samm, mis toob sotsidele hääli. Samas on toimunust ikkagi kahju. Olen oma kahes valitsuses praeguste sotsiaaldemokraatidega koostööd teinud ja alati lahenduseni jõudnud - kuigi vaielnud oleme mehemoodi,» sõnas Laar.

«Sotsiaaldemokraadid pole olnud reeturid - ning see on poliitikas alati meeldiv ning oluline.»

«Teisalt polnud nende viimaseid nõudmisi võimalik vastu võtta - ja sotsiaaldemokraadid teadsid seda ilmselt hästi. Teiseks võimaluseks oleks olnud kas jätkata sisuliselt samade koondamissüsteemiga nagu praegu ja laduda koondamishüvitised tööandajatele, mis laseks põhja majanduse ja suurendaks järsult tööpuudust või käivitada seadus 1. juulil täies mahus, minna töötukasssaga pankrotti ja lasta eelarve totaalselt tasakaalust välja. Siin poleks aidanud ka töökindlustusmakse tõstmine 4 protsendile, praegusel kujul seaduse katmiseks oleks vajalik olnud vähemalt 7 protsenti,» selgitas Laar.

«Kui tahta, et koalitsioon suudaks eelarve tulud ja kulud tasakaalus hoida, on ainsaks võimaluseks seadus käivitada vähendades selles ette nähtud hüvitisi. Sellest saadav miljard ei taga samas, et eelarvekärped 21. maiks kokku saadakse. Seetõttu tuleks läbirääkimistel - kellega siis neid ka peetakse - seada peamiseks teemaks eelseisva kärpe sisu,» kirjutas Laar.

«Selles kokkuleppimiseks on jäänud loetud päevad, valitsuskriis muudab olukorra kahtlematult veelgi raskemaks. Kui me kärbet aga ei teosta, paiskame põhja majanduse ning suurendame tööpuudust. Eesti pered on oma eelarvet sunnitud järsult kärpima, samaga peab hakkama saama ka valitsus,» tõdes Laar.

«Isamaa ja Res Publica Liidul on ettepanekud kärpe teostamiseks valmis, lõplikult pannakse need paika meie erakorralisel juhatusel, mis toimub sel pühapäeval. Eesti on suutnud rasketel aegadel õigeid otsuseid langetada, me peame suutma seda teha ka praegu,» lisas Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles