Tammerk: andmekaitse reeglid jäävad ajakirjandusele kitsaks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk.
Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk. Foto: Peeter Langovits

Andmekaitse inspektsiooni juhendmaterjal pildistamisel ja filmimisel kehtivate reeglite kohta ei arvesta täiel määral ajakirjanduse vajadusi, leiab ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk.

Andmekaitse inspektsioon avaldas möödunud nädalal kinnitatud ja jõustunud juhendmaterjali kaamerate kasutamise kohta, kus käsitletakse igat tüüpi pilti edastavate seadmete kasutamist - näiteks turva- ja veebikaamerad, isiklikud käsikaamerad ning ajakirjanduse kasutatavad kaamerad, vahendab ERR Uudised.

Tammerk nägi probleemi selles, et nende reeglite alusel on inimesel on õigus tagasi võtta oma intervjuu, mille ta on mõnele meediaväljaandele teadlikult andnud.

«Ja mis ka meedia jaoks jäi nagu kripeldama sellest juhendmaterjalist: et kuidas saab ajakirjandus töötada siis, kui inimesed hakkavad ridamisi nakatuma sellesse tõppe, et nad leiavad, et ei, ma ei tahtnudki seda intervjuud anda,» rääkis Tammerk.

Tammerk toonitas, et ta kaitseb ajakirjanike õigust suure avaliku huvi korral aeg-ajalt riivata ka inimeste eraelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles