Keskerakond: kas EP vajab kaht parlamendihoonet?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Silja Kaigu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas europarlament ikka vajab kahte parlamendihoonet? Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar:

Euroopa ühtsuse aluseks on arusaam, et mida rohkem on riikide vahel koostööd, seda vähem on võimalust tekkida konfliktidel. Ühised otsused ja väärtused pakuvad suurimat kindlustunnet rahu säilimiseks. Euroopa ühistegevuse alguses lepiti kokku, et erinevad institutsioonid asuvad erinevad riikides. Selle põhjuseks oli püüd vältida mõne liikmesriigi liigset domineerimist. Me võime leida Euroopa ühistegevust määravaid asutusi Saksamaalt, Belgiast, Prantsusmaalt, Luksemburgist jne. Täna uute Euroopa institutsioonide loomisel on kaalumisel nende rajamine nii meie Põhjanaabrite juurde kui ka Ida-Euroopasse. Ajaloost tulenevalt on europarlamendi hooned nii Euroopa Liidu pealinnas Brüsselis kui ka inimõiguste pealinnas Strasbourgis. Leiame, et on sümboleid, mis väärivad hoidmist ja seisavad kõrgemal majanduslikust mõõtmest.

Siiri Oviir: Euroopa Liidu institutsioonide asukohad lepiti kokku juba ühenduse asutamislepingus. Vastavates riikides on seoses sellega tehtud suuri kulutusi nii transpordi, toitlustus- ja majutuskohtade, kaubanduse jms rajamisel, mis on samal ajal tööandjad kümnetele tuhandetele inimestele. Probleem on keerulisem kui pelgalt 0,2-protsendine eelarvekulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles