IRL: kas EP vajab kaht parlamendihoonet?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas europarlament ikka vajab kahte parlamendihoonet? Vastavad Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kandidaadid.

Tunne Kelam:

Ei vaja. Aga kuni ELi aluslepinguid pole selles asjas muudetud (seda saab teha vaid 27 valitsuse koosmeeles), jääb püsima kahe asukoha kasutamine. Euroopa Parlamendi ametlik asupaik on lepingute põhjal Strasbourg. Lepinguid muutmata oleks ainus võimalus kogu parlamendil püsivalt sinna kolida. Seni, kuni ei pakuta reaalseid konkreetseid lahendusi, et muuta Strasbourgi staatust ning et EP täielikult Brüsselisse üle viia, on see teema pigem populistlik õletuli, millele ei ole mõtet energiat kulutada.

Marko Mihkelson: Loomulikult ei vaja. Kuid aastakümnetega kujunenud traditsioone, mis pealegi sümboliseerivad süda-Euroopa ühtsust, on keeruline lõhkuda. Samas usun, et Euroopa Liidu toimimist on võimalik teha vähemkulukaks ning tublisti läbipasitvamaks. Ehk annab selleks teatud tõuke ka käimasolev majanduskriis.

Andres Herkel: Ühega saab hakkama, aga Strasbourg püsib kaardil tänu Prantsusmaa jõulisele regionaalpoliitikale. Ma väga ei tegeleks selle probleemiga.

Liisa Pakosta: See on tegelikult nii väheoluline küsimus ja sellel on teatud populismikaal, rohkem maitse asi.

Anna-Greta Tsahkna: Ei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles