Teder: Jõgeva hooldekodusse saamise kord on seadusevastane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits.

Õiguskantsler Indrek Teder saatis Jõgeva vallavolikogule märgukirja palvega viia põhiseadusega kooskõlla määrus, millega vald kehtestas hooldekodusse paigutamise arvelevõtmise lisatingimuseks soovi kinkida oma vara vallale.

Teder on seisukohal, et on lubamatu seada omavalitsuse poolt üldhooldekodusse saamise tingimuseks vanuri kinnisvara kinkimist omavalitsusele.

Jõgeva vallavolikogu võttis mullu 27. novembril vastu määruse, mis sätestab, et hooldekodusse paigutamiseks võetakse arvele eakad või puudega isikud, kellele kuulub kinnisvara, mille võõrandamine võimaldaks iseseisva toimetuleku ja vajaliku hoolduse kindlustamise, kuid kes soovivad neile kuuluva vara kinkida vallale.

Määruses eristatakse hooldekodusse paigutamiseks arvele võtmisel isikut, kellele kuulub kinnisvara, isikust, kellele kinnisvara ei kuulu.

Hooldekodusse paigutamiseks võetakse arvele eakad või puudega isikud, kellel on täidetud hooldekodusse saamise tingimused ja kellele ei kuulu kinnisvara. Juhul, kui isikul on täidetud hooldekodusse saamise tingimused ning talle kuulub kinnisvara, võetakse ta arvele hooldekodusse paigutamiseks ainult siis, kui ta soovib talle kuuluva kinnisvara kinkida vallale. Seega isikule, kellele kuulub kinnisvara, on määrusega kehtestatud lisatingimuseks soov kinkida kinnisvara vallale.

Kui isik ei täida seda tingimust ega soovi kinkida kinnisvara vallale, siis ei võeta isikut arvele hooldekodusse paigutamiseks.

«Niisugune inimese vara omavalitsusele kinkimise nõude seadmine hooldekodusse saamise tingimusena on täiesti lubamatu,» ütles Teder.

Ta rõhutas, et kui inimesi, kellel on täidetud muud hooldekodusse saamise tingimused, eristatakse selle alusel, kas neile kuulub kinnisvara või ei, on tegemist põhiseaduses sätestatud üldise võrdsuspõhiõiguse rikkumisega.

«Sotsiaalsete õiguste sisustamisel ei tohi riik seada piiravaid kriteeriume, mis rikuvad võrdse kohtlemise nõuet,» rõhutas õiguskantsler.

Jõgeva vallavolikogu esimees tõi piirangute põhjenduseks omavalitsuse eelarvevahendite puuduse. Volikogu esimees võttis omaks, et kinnisvara vallale kinkimise tingimuse sätestamiseks puudub seaduslik alus. Volikogu esimehe selgitusel on vara vallale kinkimine hoolduskulude katmiseks abivajaja võimalus, mitte kohustus.

Hoolduskulude katmine hooldekodus moodustub määrusest tulenevalt vähemalt 85 protsenti isiku igakuisest sissetulekust ehk pensionist ning seadus- või lepingujärgsete ülalpidajate osalusest. Samuti saavad omavalitsused riigieelarvest toetust nende isikute eest, kes on omavalitsusse sisse kirjutatud, kuid on paigutatud hoolekandeasutusse.

Seega ei saa õiguskantsleri hinnangul isiku põhiõiguse riive mõistlikuks põhjuseks pidada omavalitsuse eelarvevahendite puudust. Ka riigikohus on öelnud, et ülemäärane koormus riigieelarvele on argument, mis on arvestatav sotsiaalabi ulatuse üle otsustamisel, kuid sellega ei saa õigustada puudustkannatavate inimeste ja perekondade ebavõrdset kohtlemist.

Seetõttu leiab õiguskantsler, et hooldust vajavate ja hooldekodusse paigutamist taotlevate inimeste ebavõrdseks kohtlemiseks ei olnud Jõgeva vallavolikogul mõistlikku põhjust ning võrdsusõiguse rikkumine oli ilmselgelt asjakohatu.

Õiguskantsleri hinnangul on Jõgeva vallavolikogu määrusega kehtestatud üldhooldekodusse paigutamise tingimused ja kord vastuolus põhiseaduses sätestatud igaühe õigusega saada riigilt puuduse korral abi. Samuti on tema sõnul määrus vastuolus põhiseaduses sätestatud üldise võrdsusõigusega, kuna sellega kehtestatakse isikule, kellele kuulub kinnisvara, hooldekodusse paigutamise arvelevõtmise lisatingimuseks soov kinkida kinnisvara vallale.

Õiguskantsler menetles küsimust inimese avalduse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles