Kaitseminister: peame leidma vabatahtlikele rohkem võimalusi riigikaitses osaleda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Andres Haabu / Postimees

Kaitseministri nõukoda arutas eile, kuidas kaasata laiapindsesse riigikaitsesse rohkem vabatahtlikke.

«Kuigi suur osa elanikkonnast osaleb sõjalises riigikaitses reservväelaste, kaitseliitlaste, tegevväelaste, ajateenijate ja riigikaitseõpetajatena, tuleb leida uusi võimalusi, millega inimesed saaksid vabatahtlikult riigikaitsesse panustada,» ütles kaitseminister Reinsalu.

«Me peame pakkuma välja võimalused kõigile eesti inimestele oma vaba tahte väljendamiseks, ka neile, kes soovivad oma panuse anda mittesõjalisel viisil ehk ilma relva kandmata. Iga inimese panus on Eestile oluline.»

Kaitseministri sõnul on vabatahtlike kaasamisel keskne roll Kaitseliidul. «Kaitseliidu kaudu peaksid eesti inimesed saama anda oma panuse laiapindsesse riigikaitsesse, osaledes näiteks metsatulekahjude kustutamises, keskkonnareostuste likvideerimises või inimeste otsimises,» sõnas kaitseminister.

Me peame pakkuma välja võimalused kõigile eesti inimestele oma vaba tahte väljendamiseks, ka neile, kes soovivad oma panuse anda mittesõjalisel viisil ehk ilma relva kandmata.

«Kaitseliit võiks olla kui vabatahtlikkuse pank, kust saab abi just siis, kui seda kõige rohkem vaja on,» lausus Reinsalu.

Kaitseministri nõukoda leidis, et vabatahtlike panusega tuleb arvestada laiapõhjalist riigikaitset planeerides ning et seda peavad ministeeriumid tegema koostöös. «Vabatahtlikud on kindlasti tähtsal kohal sisejulgeoleku valdkonnas, kus nad panustavad juba praegu politsei- ja päästetöösse,» ütles Reinsalu.

Nõukoja liikmed lubasid lähinädalatel esitada täiendavaid ideid vabatahtlike kaasamiseks.

Kaitseministri nõukoja eesmärk on analüüsida erinevaid valdkondi Eesti kaitse- ja julgeolekupoliitikas, nõustada kaitseministrit ning seeläbi kaasata riigikaitse arendamisse erinevaid inimesi ja mõtteviise.

Nõukotta kuuluvad Leo Kunnas, Iivi Anna Masso, Leo Mõtus, Erik Reinhold, Aivar Riisalu, Hannes Toomsalu, Toomas Luman, Toomas Peek, Jaak Valge, Eerik-Niiles Kross, Toomas Hiio, Raivo Tamm, Tõnu Tannberg, Vello Väinsalu, Martin Hurt, Kaido Pihlakas ja Andres Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles