Arnold Rüütel: Rahvaliit on säilinud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütel.
Arnold Rüütel. Foto: Raigo Pajula.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) auesimees, president Arnold Rüütel ütles intervjuus Postimehele, et rahvuslikus parteis on paljuski säilinud endine Rahvaliit ning uue poliitjõu nimekirja kuuluvad tuhanded endised rahvaliitlased on väga põhimõttekindlad poliitikast huvituvad inimesed. 

Te olete üks vähestest endise Rahvaliidu tippudest, kes on EKREsse jäänud. Miks Te jäite?
Kui te tutvute Rahvaliidu tööga kogu selle tegevuse vältel, siis veendute, et erakond seisis kogu aeg rahvuslike põhiväärtuste eest. Samadel põhimõtetel tegutses ka Eesti rahvuslik liikumine. Seetõttu langesid enamikus küsimustes meie põhimõtted kokku ja tekkis küsimus ühinemisest. Eesti Rahvaliidust on lahkunud mõnisada inimest, millest peamine osa on ühinenud Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. Põhiline osa Rahvaliidu liikmetest jäi oma põhimõtete juurde ega ühinenud nendega.

Rahvaliit on põhimõtteliselt säilinud ka praegu – üle 7800 liikme (on EKRE nimekirjas liikmeid, kellest valdav enamus endised rahvaliitlased – O.K). Rahvaliidust on lahkunud mõnisada inimest sotsiaaldemokraatlikku erakonda ja paljud ka vanuse, töö ja muude tegemiste tõttu erakonnast lahkunud.

Rahvaliit on siiski säilinud ja praegusesse Konservatiivsesse Rahvaerakonda on Rahvaliidust jäänud väga põhimõttelised inimesed, kes on poliitikas põhimõtete, mitte selle pärast, et on võimalik saada riigikokku või majanduslikult soodsamale positsioonile.

Nii et Rahvaliit on siiski säilinud ja praegusesse Konservatiivsesse Rahvaerakonda on Rahvaliidust jäänud väga põhimõttelised inimesed, kes on poliitikas põhimõtete, mitte selle pärast, et on võimalik saada riigikokku või majanduslikult soodsamale positsioonile. Seetõttu on Konservatiivne Rahvaerakond väga monoliitne, mida kinnitas ka kongress.

EKRE värske juht Mart Helme väitis meediale, et uuel erakonnal on Rahvaliiduga vähe pistmist. Teil on õigus, et lõviosa EKRE liikmetest moodustavad endised rahvaliitlased, aga kas Te ei arva, et suuresti on tegu passiivsete liikmetega, kes võib-olla ei teagi, et nad EKRE nimekirja automaatselt üle kanti?

Erakonna kõikides maakonnaühendustes toimusid konverentsid. Seal täpsustati liikmete arvu ja eespool nimetatud arv leidis kinnitust. Mis puutub liikmete suuremasse või väiksemasse aktiivsusse, siis osa inimesi on tegelnud rohkem oma elukutsega ja tõesti vähem poliitikaga, kuid neil on kindel soov kaasa aidata sellele, et Eesti suudaks paljudest tekkinud probleemidest üle saada.

Mida Te arvate laupäeval Helme välja käidud sihtidest? Kas Te jagate neid vaateid?
Ma ei hakkaks kommenteerima tema ettekannet. Ma osalesin seal, aga ma ei ole osalenud ettevalmistustöös. Olin pikalt ära väliskomandeeringus ja ei hakkaks üksikasju kommenteerima.

Kuidas Teie hinnangul kattuvad või ei kattu EKRE ja endise Rahvaliidu paigutused poliitilisel teljel?
Kui kasutada klassikalisi mõisteid, siis ma leian, et EKRE asub kusagil tsentrist mõõdukalt paremale. Sama oli ka Rahvaliidu puhul.

Teie isiklikud poliitilised vaated ei ole vahepeal muutunud?
Ei ole, ma olen kogu aeg nende põhimõtete eest seisnud. Ka siis, kui avalikult sellest rääkida ei saanud.

Kuidas läheb Konservatiivsel Rahvaerakonnal järgmistel valimistel?
Ma loodan, et nad tutvustavad oma seisukohti ja arusaamu ning seetõttu ma usun, et rahvas toetab nende poliitikat ja lahendusi Eesti mitmetele probleemidele.

Kas Te kavatsete kohalikel valimistel kandideerida?
Ei, ma ei kandideeri. Leian, et see ei ole korrektne. Ma ei ole kordagi ka poliitikas olles nii mänginud, et püüda hääli saada ja et siis lahkuda, et luua koht kellelegi teisele oma erakonna liikmele. Ka praegu erakonnas ei ole ma sisemiste struktuuride valitud liige.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles