Maaülikool kutsub tootjaid uusi moose valmistama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikoolis saavad ettevõtjad katsetada uute mooside-mahlade valmistamist.
Maaülikoolis saavad ettevõtjad katsetada uute mooside-mahlade valmistamist. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Homme avatakse Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse tootearenduskeskus, kus on mitmeid kaasaegseid puuviljade-marjade töötlemisseadmeid. Ettevõtted saavad seadmeid proovida uute mooside-mahlade valmistamiseks. 

Seadmetest väärib ülikooli teatel esiletõstmist kodumaine desintegraatorveski, mis võimaldab ära kasutada ka marjade vitamiinirikkad seemned ja kestad. Veski abil toodetud naturaalne marjapüree sobib külmutamiseks ja nii saab seda tarvitada aastaringselt. Sarnasest tootest võiksid tervislike magustoitude valmistamiseks olla huvitatud näiteks lasteaiad ja koolid.

Polli keskuse innovatsioonijuhi Ivar Milleri sõnul on keskuse eesmärk aidata alustavatel ettevõtjatel ja väiketootjatel esimesi samme astuda.

«Kui algaja ettevõtja ise investeeriks seadmeparki, ei jõuakski ta algusest kaugemale,» lausus Miller. «Euroopa Liit toetas projekti selleks, et väiketootja saaks siin rentida seadmed ja teha oma toodangu. Maksta tuleb tal vaid vee ja elektri eest.»

Moodne katseköök läks ülikoolile maksma 22 miljonit krooni, Euroopa Liidust lisandus veel üle seitsme miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles