Lumi sulab: Saaremaal leitakse mürske, miine ja padruneid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürsk. Pilt on illustratiivne.
Mürsk. Pilt on illustratiivne. Foto: Lääne päästekeskus

Eile leiti Saaremaal mitu Teisest maailmasõjast pärit lõhkekeha. Päästeameti kinnitusel sagenevadki lume sulades igal kevadel lõhkekehade leiud.

16. aprillil käisid Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad Salme vallas, kus metsa alt leiti kaks vene päritolu 76 millimeetrist mürsku. Esemed olid transporditavad ning hävitati hävituskohas.

Valjala vallast Rannaküla metsast leiti metsatööde käigus vene päritolu 50 millimeetrine miinipildujamiin, 20 millimeetrine mürsk ja kaks 13 millimeetrist padrunit. Demineerijad hävitasid lõhkekehad leiukohas.

Salme vallast Vintri külast leiti metsatööde käigus kaheksa sentimeetrine saksa päritolu miinipildujamiini, viis saksa päritolu 76 millimeetrist mürsku ja vene päritolu 20 millimeetrine mürsk. Lõhkekehad ei kannatanud transporti ja hävitati leiukohal.

Kõik lõhkekehad pärinevad Teisest maailmasõjast.

«Lume sulades sagenevad igal kevadel lõhkekehade leiud,» teatas päästeameti pressiesindaja. «Kui te metsas jalutades või väljas tööd tehes leiate lõhkekeha, tuleb meeles pidada, et seda ei tohi liigutada ning leiust tuleb teada anda häirekeskusele numbril 112.»

Lahingmoon on valmistatud eesmärgiga tappa ja purustusi tekitada, ainult demineerijad oskavad lõhkekeha seisukorda hinnata ja seda ohutult hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles