Ilves: Kotkarist on märk meie tänust NATO toetuse eest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO vägede ülemjuhataja Admiral James Stavridis ja president Toomas Hendrik Ilves
NATO vägede ülemjuhataja Admiral James Stavridis ja president Toomas Hendrik Ilves Foto: Arno Mikkor

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus Kotkaristi I klassi teenetemärgi NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajale admiral James Stavridisele, kelle juhtimise all koostati NATO kaitseplaanid Balti riikidele ja Poolale ning kelle juhtimisel lendavad NATO hävitajad Balti õhuruumis.

«Kotkaristi I klassi teenetemärk on meie suurim tunnustus teie töö eest nii meie riigi heaks kui ka meie demokraatliku alliansi jõulise kaitse tagamise eest,» ütles Eesti riigipea teenetemärgi üleandmisel, nimetades ka määrava tähtsusega admiral Stavridise tegevust NATOs Baltimaade ja Poola kaitseplaanide väljatöötamisel. «Kotkarist on märk meie tänust teie toetuse eest Eestile ja põhimõtetele, mida Eesti kalliks peab.»

President Ilvese sõnul näitab NATO praegune operatsioon Afganistanis, et liitlasväed suudavad tegutseda mitmes kohas, jätkusuutlikult ja edukalt.

«Sellele vaatamata mööname ka, et pärast ISAFi missiooni lõppu ei muutu maailm tõenäoliselt rahulikumaks kohaks. Sellepärast peab NATO olema alati valmis reageerima julgeolekuprobleemidele,» rõhutas Eesti riigipea, kes avaldas heameelt, et liitlasvägedes arutletakse küsimuse üle, kuidas säilitada NATO väledus ja koostegutsemisvõime ka pärast ISAFi missiooni lõppu.

Kõik liitlased peavad suhtuma tõsiselt küberjulgeolekusse, kinnitas president Ilves. «Tänapäeva digimaailmas toimuvad muutused on justkui järsult kiirendatud versioon neist muutustest, mille maailm tegi läbi tööstusrevolutsiooni sajandil. Peame mõistma, et küberjulgeolek tähendab meie ühiskonna terviklikkuse kaitset. Teisisõnu, küberjulgeolek ei ole lihtsalt sõjaline kaitse. Küberruumis ei ole ükski riik omaette saar.»

Eesti riigipea sõnul on NATO-s selgelt märgatav aeglane, aga kindel «vana» ja «uue» Euroopa eristuse kadumine. «Kui vaadata, milline on see uueks Euroopaks nimetatu, siis näeme, et meil läheb päris hästi ja oleme osutunud väga headeks liitlasteks. Loodan, et kui me järgmise aasta aprillis tähistame NATOga liitumise kümnendat aastapäeva, on see vahetegemine täielikult kadunud,» ütles president Ilves.

Admiral Stavridis toonitas oma vastukõnes, et Eesti on musterliitlane, kes täidab lubadusi ja on suurendanud kaitsekulutusi kahe protsendini SKT-st. «NATO küberkaitsekeskus on suurepärane näide Eesti olulisest panusest alliansi,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles