USA toetab Iisraelit kaitsva Raudkupli tugevdamist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid jälgimas, kuidas Raudkupli-nimeline õhutõrjesüsteem Lõuna-Iisraelis asuva Ashdodi pihta tulisatud raketi kahjuks teeb.
Iisraeli sõdurid jälgimas, kuidas Raudkupli-nimeline õhutõrjesüsteem Lõuna-Iisraelis asuva Ashdodi pihta tulisatud raketi kahjuks teeb. Foto: SCANPIX

Ühendriigid võivad eraldada sadu miljoneid dollareid Iisraeli linnade kaitseks rajatud Raudkupli-nimelise raketikilbi tugevdamiseks.

Uudisteagentuuri AFP käsutusse sattunud eelarvedokumentide järgi soovib USA kaitseministeerium järgmise aasta eelarves Raudkupli jaoks 220,3 miljonit dollarit.

Tegemist on märkimisväärse summaga, kuna riigi kaitsetööstust ootavad ees olulised kärped. 2011. aastal toetas Pentagon Raudkupli rajamist 204 miljoni dollariga, mullu aga 70 miljoni dollariga.

Lisaks küsib Iisraeli raketikaitsesüsteemi tugevdamise jaoks 175,9 miljonit dollarit ka USA raketikaitseagentuur.

Kõrgtehnoloogiline raketikaitsesüsteem, mida Iisrael on aastaid rajanud, pakub juudiriigile kaitset Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas, kuid ka Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah ja teiste äärmuslaste rakettide eest.

Mullu novembris puhkenud konfliktis Iisraeli ja Palestiina äärmuslaste vahel tõestas Raudkuppel oma vajalikkust. Iisraeli armee andmetel tegi Raudkuppel 1354 Hamasi kontrollitavast Gaza sektorist juudiriigi suunas tulistatud raketist kahjutuks 421.

Iisraelis maandunud rakettidest 58 tabasid asustatud piirkonda, ülejäänud aga kahju ei tekitanud. Raketirünnakute tekitatud purustused ja kaotused olid seetõttu minimaalsed.

Raudkuppel kujutab endast sõidukite järel teisaldatavat süsteemi, mille keskseks osaks on väikesed radarjuhitavad raketid, millega on võimalik Iisraeli suunas tulistatud rakette õhkida.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas. Ühendriigid on Iisraelile Raudkupli rajamiseks eraldanud sadu miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles