Võimuliit ei jõudnud töölepinguseaduse küsimuses kaugemale

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Valitsusliidu eestseisus ei jõudnud täna lõunaajal koalitsiooni peamise tüliõuna töölepinguseaduse aruteluga mingi tulemuseni, kell 17 jätkab valitsuskabinet arutelu negatiivse lisaeelave teemal.


«Töölepinguseaduse osas ei jõutud sammugi kokkuleppele lähemale,» ütles Ansip.


Kui enne kell 13 alanud valitsusliidu eestseisuse kohtumist ütles peaminister Ansip, et ta ei usu praeguse võimuliidu jätkamisse, siis pärast kohtumist ütles ta, et praegune istung ei viinud ei koalitsiooni lagunemise ega kokkujäämise suunas.

Postimees.ee küsimusele, kas praegusel koalitsioonil on veel lootust, jättis Ansip otseselt vastamata, kuid märkis samas, et vinduv valitsus, mis ei suuda tähtsaid otsuseid langetada, pole Eestile kindlasti hea.

Sotside juht Jüri Pihl tunnistas pärast eestsesisust, et võimuliidu olukord on segane.

IRLi esimees Mart  Laar ei osanud samuti öelda, kas praegusel võimuliidul on veel võimalusi püsima jääda või mitte. Ka tema sõnul ei nihkutud täna töölepinguseaduse küsimuses üksteisele lähemale.

Postimees.ee andmetel võis Ansipi ebamäärasus võimuliidu tuleviku suhtes olla tingitud sellest, et  Rahvaliidu juhid kogunevad Reformierakonna ja IRLi pakkumist töölepinguseaduse ja ühes sellega võimuliitu minemise osas arutama täna kell 17. 

Kui Rahvaliit on töölepinguseaduse ja töötute uute hüvitiste  osas Reformierakonna ja IRLiga nõus, alustatakse suure tõenäosusega ka läbirääkimisi uue võimuliidu moodustamiseks.

Ühe teoreetilise võimalusena saaks praegune valitsusliit jätkata ka sel moel, et  vaidlusalused punktid, nagu näiteks töölepingu seadus, otsustakse valitsuse sees häälteenamusega. Riigikogus piisava arvu poolthäälte saamiseks tuleks leida sel juhul kaaslasi opositsioonist.

Praegu kehtib kokkulepe, et kõik valitsusliidu parteid peavad valitsuses langetatava otsusega nõus olema. Kindlasti muudaks see valitsusliidu töö praegusest veelgi närvilisemaks ja nõuaks vaidlusalustes küsimustes pidevalt uute toetajate otsimist, mistõttu selle peale minek on äärmiselt riskantne. 

Kell 17 algab täna veel ka valitsuskabineti istung, kus keskendutakse negatiivsele lisaeelarvele ning  töölepinguseadust seal väidetavalt rohkem ei puudutata.

Suurimad vaidluskohad võimuliidu sees puudutavad praegu 1. juulist jõustuvat töölepinguseadust ning sotsiaalministeeriumi 2,3 miljardi ja haridusministeeriumi 450 miljoni krooni suurune kärbet. 

Töölepinguseaduse ja töötute hüvitise osas on parteid eriarvamusel eelkõige seaduse nende sätete osas, mis muudavad 1. juulist töötajate koondamise firmale hõlpsamaks. 

Nimelt peab ettevõte praegu maksma näiteks 10 aastat firmas töötanud inimesele koondamise korral hüvitist nelja kuu palga, kuid uute seaduspügalate järgi vaid ühe kuu palga. Lisaks maksaks töötajale kahe kuu palga  töötukassa.

Sotsid on seisukohal, et kuna Reformierakond ja IRL ei näe mingit võimalust jätta töötute uued ja varasemast suuremad hüvitised kehtima, siis ei tohiks ka koondamist nii hõlpsaks firmadele teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles