Peaminister soovib teha Indiast päikeseenergia keskuse

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid Lääne-Indias Gunthawadas.
Päikesepaneelid Lääne-Indias Gunthawadas. Foto: SCANPIX

India peaminister kutsus täna suurfirmasid tegema Indiast päikeseenergiakeskust, üritades nii leevendada riigi kroonilist energianappust.

India, kus on keskeltläbi 300 päikeselist päeva aastas, näeb päikeseenergiat võimaliku eluliselt vajaliku energiaallikana, mis suurendaks elektrivarusid ja kahandaks kasvuhoonegaaside emissiooni riigis, mis on maailma suuruselt kolmas saastaja.

«India on selliste [päikese]seadmete tootmiseks potentsiaalne suur turg ning on ühtlasi teiste riikide varustamiseks konkurentsivõimeline, atraktiivne tootmisbaas,» ütles peaminister Manmohan Singh ülemaailmsel energeetikakonverentsil. «Seega soovitame tungivalt, et ülemaailmsed tootjad siin piirkonnas tootmiskeskusi rajaksid,» ütles Singh New Delhis neljandal puhta energia teemalisel ministrite kohtumisel, kus osales üle 20 riigi esindaja.

New Delhi näeb kõvasti vaeva, et leida alternatiivseid energiaallikaid ning võõrutada end saastavast kivisöeenergiast.

Hetkel suudavad India olemasolevad päikeseenergiaseadmed toota vaid 551 megavatti energiat ning 70 protsenti varustusest tuleb välismaalt. 2010. aastal alustatud riikliku päikeseenergiamissiooni eesmärk on toota 2022. aastaks 20 gigavatti päikeseenergiat.

Missioon on ka osa võitlusest sagedaste elektrikatkestustega eriti maapiirkondades, mis kahandavad spetsialistide sõnul aastast energiatootmise kasvu keskmiselt 1,2 protsendipunkti.

Seni on päikeseenergia laialdast kasutuselevõttu takistanud tehnoloogia ja toetuste puudumine. Asjatundjate sõnul oleks paigaldamise järel päikeseenergia kulud madalad ja piirduksid peamiselt hooldustöödega.

India valitsus on koostanud seaduseelnõu, mis võimaldaks päikeseenergiatööstusel saada toetusi, mis kataks kuni 40 protsenti infrastruktuuri paigaldamiskuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles