Õhutõrjujad lasevad esmakordselt Mistral süsteemi relvadest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjekompleks Mistral.
Õhutõrjekompleks Mistral. Foto: Repro

Õhutõrjepataljoni kaitseväelased ja Kõrgema Sõjakooli õhutõrje eriala kadetid sõitsid täna Soome Lohtaja õhutõrjepolügoonile, et esmakordselt läbi viia õhutõrjesüsteemi Mistral lahinglaskmised.

Õhutõrjujad viivad nädala jooksul läbi lahinglaskmised õhutõrjeraketikompleksist
Mistral ja õhutõrjekahuritest. Laskmisest võtab Helsingist 500 kilomeetri kaugusel
asuval polügoonil osa 18 kaadrikaitseväelast, sealhulgas viis kadetti, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Lühimaa õhutõrjesüsteemi hankeleping sõlmiti 2007. aastal, tegemist on Eesti seni suurima relvastushankelepinguga. Kogu hangitav õhutõrjesüsteem sisaldab endas kõiki õhuruumi lähikaitsmiseks vajalikke komponente, sh. Mistral-tüüpi rakette ja nende laskeseadmeid, radareid, väljaõpet ning muud vajalikku.

Õhutõrjesüsteem on ühendatud tervikuks moodsa sidesüsteemi abil. Kuna tänapäeva õhutõrje nõuab ülitihedat koostööd ning koordineerimist õhuväe ja maaväe vahel, siis on see süsteem võimeline õhukaitseks vajalikku informatsiooni vahetama otse NATO liikmesriikide hävitajate, luurelennukite kui ka staapidega.

Õhutõrjeraketid toimetas eelmisel nädalal Soome Eesti mereväe alus Tasuja, õhutõrjujad suundusid Soome tsiviiltranspordiga. Lahinglaskmised korraldatakse Soomes, kuna Eestis pole seni selleks sobivat harjutusala leitud. Õhutõrjeraketi Mistral laskekaugus on üle kuue kilomeetri.

Kaitseministeerium on käivitanud arendusprogrammi, millega soovitakse Eesti rannikul leida merele avatud laskeväli, et edaspidi oleks võimalik Eestis läbi viia õhutõrjerelvade lahinglaskmisi õhusihtmärkide pihta ning suurtükiväe otselaskmisi.

Õhutõrjepataljon asub Tapal, Kirde kaitseringkonnas ja on kaitseväe ainuke väeosa, mis õpetab välja õhutõrjujaid ning õhutõrjeüksusi. Aasta teisel poolel alustatakse pataljonis ajateenijate väljaõppega raketisüsteemidele, samuti alustatakse õhutõrjesüsteemi teiste komponentide  - radarite, tulejuhtimiskeskuste ja sidesüsteemide väljaõppega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles