Mereväe lipulaev Admiral Pitka kantakse maha

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsevägi on otsustanud arvata teenistusest välja Eesti mereväe lipulaeva Admiral Pitka, mis tehakse varustusest tühjaks ja tagastatakse Taani kuningriigile.

«Uus riigikaitse arengukava näeb ette mereväkke 3+1 võimekuse ehk kolm miinijahtijat pluss ühe tuukri - ja toetuslaeva,» põhjendas Postimehele mereväe staabi ülem, kaptenleitnant Jüri Saska. Sellega jäävad väeliigi koosseisu alles toetuslaev Tasuja ning miinijahtijad Admiral Cowan, Sakala ja Ugandi.

«Arvestades, et Admiral Pitka ei ole mitu aastat enam kasutuses olnud, on tema teenistustest välja arvamine mõistlik otsus,» leidis ta. «Laevast lahkumine on alati kurb sündmus, samas on praegune riigikaitse arengukava realistlik ja arvestab olemasolevaid võimalusi ja vajadusi.»

Miinitõrjeoperatsiooni või õppuse juhtimiseks mõeldud 74 meetri pikkune fregatt on seisnud rahapuudusel kai ääres 2008. aastast. Eelmisel suvel mereväe ülemaks saades ütles mereväekapten Sten Sepper, et lähema aasta jooksul on plaanis teha Admiral Pitka taas sõidukõlbulikuks ja saata õppustele või missioonidele. Rahvusvaheline riigihange laeva remondiks kuulutatigi mullu septembris välja, ent lõpetati peagi.  

Laevast lahkumine on alati kurb sündmus, samas on praegune riigikaitse arengukava realistlik ja arvestab olemasolevaid võimalusi ja vajadusi.

Lisaks riigikaitse põhimõtete muutumisele räägivad 38 aasta vanuse aluse taastamise vastu kõrged kulud ja asjaolu, et laeva mehitamiseks ja väljaõppeks võib minna aastaid.    

Üleandmise lõpp-tähtaeg pole teada

Praegu laaditakse Tallinnas miinisadamas laevalt maha Eestile kuuluvat varustust, mis võetakse võimalusel kasutusele teistel laevadel. Kuna Eesti sai Admiral Pitka 2000. aastal kingitusena Taanilt, siis merevägi laeva edasise saatuse üle ei otsusta. «Laeva Eestile üle andes jäi meile kohustus tagastada ta teenistusest väljaarvamise järel Taani Kuningriigile ja seega teeb lõpliku otsuse Taani,» ütles Saska.

Millal laeva teenistusest välja arvamise tagastamise protsess lõpeb, pole selge. «Kindlasti tehakse seda piduliku tseremooniaga,» lubas ta.  

Eesti mereväe jäämine lipulaevata pole traagika, sest see nimetus on suuresti ilukirjanduslik. Praegu pole mereväel kavas ühtki teist laeva lipulaevaks nimetada. Küll aga ei ole välistatud, et mõnel tulevikus soetataval alusel võetakse taas kasutusse Admiral Pitka nimi.

Admiral Pitka on ehitatud 1975. aastal Taanis. Balti merevägede seast on Admiral Pitka kõige pikemalt NATO üksuses teeninud alus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles