Põllumeeste Kogu: milleks meile Euroopa Liit?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus. Foto: Sille Annuk

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: üheks europarlamendi liikme ülesandeks on Euroopa Liitu kodumaal esindada. Kuidas vastate lihtsa inimese küsimusele: mis meil sellest Euroopa Liidust üldse kasu on? Vastavad Põllumeeste Kogu kandidaadid.


Mart Niklus:

Lihtsa inimese küsimus annab tunnistust kainest mõistusest. Vastaksin järgmiselt. Aastatel 1918-1940 ehitati sõjas kannatanud Eesti Vabariik üles ilma eurotoetusteta, kusjuures rahva elatustase esimese iseseisvusaja lõpul oli kõrgem kui tolleaegses Soome Vabariigis. Nn taasiseseisvumisest saab varsti täis peaaegu sama palju aastaid, Eesti riiki on aga selle aja jooksul välisabiga hoitud püsti otsekui tühja kotti. Pole aidanud ei eurobeibed, filigraansuseni viidud ajudeloputus ega ka lõputud reformid. Mis on põhjus? Kes on süüdlased?

Kalju Mätik: Kasu on kindlasti nii palju, et igaühel on võimalus saada ELi kõrgepalgaliseks ametnikuks, kes oma tegemiste või tegematajätmiste eest ei kanna praktiliselt mingit vastutust. Umbes nii, nagu USAs võib igaüks presidendiks saada. Kõik loomulikult ei saa ei ELi ametnikuks ega ka USAs presidendiks, sest kõigile ei jätku vastavaid ametikohti. Aga lootus sureb viimasena. Muus suhtes on EL meile mõnes küsimuses kasulik, mõnes kahjulik, nii nagu omal ajal oli Nõukogude Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles