Keskerakond: milleks meile Euroopa Liit?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Silja Kaigu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: üheks europarlamendi liikme ülesandeks on Euroopa Liitu kodumaal esindada. Kuidas vastate lihtsa inimese küsimusele: mis meil sellest Euroopa Liidust üldse kasu on? Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar:

Eesti kuulumine Euroopa Liitu ei ole üksnes majanduslikku või julgeolekualast kasu taotlev pragmaatika, vaid taotleb euroopalike väärtuste tunnustamist ja inimsõbralikuma ning ühtsema Euroopa kujundamist. Euroopa Liitu kuulumine ei tähenda ainult võimalust ühtsetest hüvedest osa saada, vaid ka Eesti kohustust oma inimesi euroopalikult kohelda, euroopalikult kanda vastutust nii headel kui ka halbadel aegadel.

Euroopalikkus tähendab, et iga ühiskonnaliige annab ühiskonnale oma jõukohase panuse ja riik väärtustab kõiki ühiskonnaliikmeid ning hoolitseb nõrgemate eest. Euroopas ei ole tavaks, et igaüks vaadaku ise, kuidas hakkama saab. Majanduslikult edukate hulka kuulumine tähendab Euroopas mõistetavalt suuremat kohustust ühiskonda panustada.

Hoolimata suurest ühisosast on iga Euroopa Liidu liikmesriigi jaoks enesestmõistetav seista hea oma ainulaadse kultuuri ja keele arengu eest, sest Euroopa kultuuride mitmekesisusel Euroopa Liidu vaimsus põhinebki.

Maailma majanduskriis näitab muu hulgas kätte ka Eesti ühiskonna valupunktid ning meie võimuladviku tegeliku kauguse euroopalikest tavadest. Võimueliit on ühtviisi kangekaelselt ignoreerinud nii Euroopa Parlamendi kui ka majandusekspertide soovitusi, keeldudes tunnistamast, et kogu maailmas süvenev kriis puudutab valusalt ka Eesti majandust, ettevõtteid ja inimesi, kes just nüüd vajaksid riigilt tuge ja reaalset kava Eesti elu tõusuteele viimiseks.

Meie arvates peab prioriteediks olema majanduskriisi leevendamine, majanduse pööramine kasvule, ettevõtluse toetamine, töökohtade säilitamine ja uute töökohtade loomine. Eesti vajab euroopalikke ideid.

Euroopa Liidu probleemid mõjutavad küll tervet Euroopat, kuid neid saab lahendada vaid subsidiaarselt ehk igas liikmesriigis eraldi. Eesti riigi juhtimisel tuleb teha tõsiseid muudatusi. Praegune koalitsioon on otsustusvõimetu ning olulised küsimused on tal vastamata. Valitsusparteid püüavad viia Eestit Euroopasse, meie tahame tuua Euroopa Eestisse. Keskerakond on olnud kõige järjekindlam võitleja euroopalike väärtuste eest.

Siiri Oviir: Mulle tundub, et me alles nüüd hakkame aduma «kasu» EList. Kujutage ette, kui praegu ei oleks meil ELi fondide toetust, mis olukord siis Eestis valitseks? Või küsigem põllumehe käest, milline oleks tema toimetulek ilma ELi toetuseta?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles