Lang soovitab Otepääl Eesti lipu keskuse rajamise asemel piirduda mälestustahvliga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipu keskuse eskiis
Eesti lipu keskuse eskiis Foto: Otepää vallavalitsus

Kultuuriminister Rein Lang ei näe võimalust toetada riigieelarvest Otepääle kavandatava Eesti lipu keskuse ehitust ning soovitab selle asemel panna hoonele mälestustahvel.

«Eesti lipu temaatika kuulub Eesti Rahva Muuseumi tegevusvalda ning muuseum kavandab oma uude ekspositsiooni ka sellekohast põhjalikumat käsitlust. Kultuuriministeerium ei näe võimalusi rahastada riigieelarvest lisaks Eesti Rahva Muuseumile Eesti lipu kohalikku muuseumi Otepääl,» teatas kultuuriminister Rein Lang oma vastuses Otepää vallavalitsuse esindajatele.

«Kui soovite Eesti lipu teemat oma ekspositsioonis süvendatult käsitleda, siis palume konsulteerida Eesti Rahva Muuseumiga,» lisas ta.

«Soovitame ka paigaldada Otepää pastoraadihoonele või selle juurde mälestustahvel, mis teavitab lühidalt antud hoones toimunust ning sisaldab viidet Eesti Rahva Muuseumile, kuhu huvilised saavad pöörduda põhjalikuma info saamiseks,» soovitas Lang.

Kultuuriminister tunnustas küll Otepää soovi oma kogukondliku identiteedi jäädvustamisel ka Eesti lipu lugu tähtsustada, kuid soovitas mitte piirduda üksnes Eesti lipu teemaga, vaid läheneda Otepää ajaloole laiemalt.

Otepää vald saatis ministeeriumidele ja riigikogu kultuurikomisjonile palve toetada Otepää pastoraadihoone esimesele korrusele kavandatava Eesti lipu keskuse ehitust, mis peaks maksma minema hinnanguliselt 600 000 eurot. Vald on möödunud aastast saadik keskuse rajamise ettevalmistusi teinud, koostades sisekujunduse ja ekspositsiooni projekti, samuti sõlminud lepingu keskusele sobivate ruumide kasutamiseks jm.

ERMi uue Eesti püsinäituse eest vastutav Kristel Rattus ütles Postimehele, et teemanäitusel «Seisuseühiskonnast kodanikuühiskonda» antakse ülevaate Eesti ala ajaloolisest ja poliitilisest kujunemisest, Eesti valitsemisest ajaloo jooksul, kodanikuühiskonna ja avalikkuse kujunemisest ning omariikluse tekkest. «Näitame, kuidas Eesti piirid on aegade jooksul muutunud, kõneleme inimeste suhetest võimuga ning eksponeerime erinevaid võime sümboliseerivaid esemeid. Teemanäituse keskne eksponaat on Eesti esimene sinimustvalge, Eesti Üliõpilaste Seltsi ajalooline lipp, mis sümboliseerib kodanikualgatuse jõudu, inimeste võimalusi võimu mõjutada,» ütles Rattus.

Selle näituse osa hinnaks arvutas ERM umbkaudu 200 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles