Rohelised: milleks meile Euroopa Liit?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: üheks europarlamendi liikme ülesandeks on Euroopa Liitu kodumaal esindada. Kuidas vastate lihtsa inimese küsimusele: mis meil sellest Euroopa Liidust üldse kasu on? Vastavad Roheliste kandidaadid.


Marek Strandberg: Eks lihtsalt vastangi: tänaseks on kinnitust leidnud, et enamus positiivseid muutusi Eesti keskkonna-, tarbijakaitse-, toiduohutuse ja muudeski seadustes on toimunud vajadusest kohandada meie seadusruum Euroopa Liidu omaga.
Enne Euroopa Liiduga liitumist olin ise selle liitumise suhtes skeptiline...ma eeldasin, et me enda võime toimida ühiskonnas ja majandses uuendusmeelelt on tugev. Pole parata, ses osas eksisin, näen täna, kuidas Euroopa väärtusi näiteks kliimahoole küsimusteski visalt kuulda ning arvesse võetakse. Eesti sisemised majandushuvid ning ette tulev poliitiline piiratuski poleks kindlasti lasknud tekkida neilgi õiguslikel muutustel, mis täna meil olemas on.
Täna on valitsusametnikud möönmas, et kliimamuutused võivad ehk olemaski olla, kuna Euroopa Liidus on olemas selline poliitiline tahe....pange tähele: kliimamuutusi ei käsitleta siingi veel, mõnede ametnike ning poliitikute poolt, mitte loodusnähtusena, vaid pelga poliitilise kokkuleppena. See on aga veelkordseks kinnituseks, et Euroopa valik oli Eestile õige valik.

Peep Mardiste: Eestit on liikmelisus muutnud selgelt euroopalikumaks ja seda kõige paremas mõttes. Meie arusaamad ja seadused on väga paljudes valdkondades lähenenud läänepoolsema Euroopa omadele. Oleme pidanud üle võtma sadu määrusi ja direktiive, millega on Eestis karmistunud keskkonna-, tarbijakaitse- ja sotsiaalstandardid. Oleme saanud toetusi ja investeeringuid, mille tulemuseks tervislikum joogivesi ja õhk, tsiviliseeritum jäätmekorraldus, uued töökohad. Seda ei ole vähe. See muutus poleks sündinud meie turu tarkust ja eksimatust kummardavate juhtide tarkusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles