Põuailm kuivatab USA apelsinipuid

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida apelsinipakkijad.
Florida apelsinipakkijad. Foto: Image Works / SCANPIX

Ühendriikide piirkondi piinab rekordiliselt pikk kuivaperiood, eriti rasket aega elavad üle apelsinikasvatajad Floridas ja Texase loomapidajad.





«Kui me ei saa lähikuudel paari sentimeetrit sademeid, kujuneb sellest statistika järgi kõige kuivem periood üldse,» rääkis Lõuna-Florida veemajandusameti juht Matahel Ansar ajalehele Miami Herald. 



Paljud piirkonnad Kesk- ja Lõuna-Floridas on sel aastal näinud vaid umbes 6,5 sentimeetri jagu vihma, vahendas Bloomberg. Ilmajaama statistika järgi oleks selle regiooni normaalne vihmakogus sama aja jooksul 13–25 sentimeetrit.



Seetõttu pole ime, et apelsinipuude lehed on hakanud kuuma pärastlõunase päikese käes ilmutama närbumise märke, nagu räägivad põllumajandusametnikud. 



Hädas apelsinidega


Florida on Brasiilia järel maailma suuruselt teine apelsinide kasvataja, meeletu kuivuse tõttu võib tänavune saak kehvaks kujuneda.



Juuni lõpuni kestval saagikoristuse perioodil toodab Florida ilmselt 157,6 miljonit kasti apelsine. Veel detsembris 2008 ennustati 165 miljoni kasti suurust saaki.



Turud kardavad, et kuivus võib oluliselt vähendada ka saaki, mille noppimine algab oktoobris. Apelsinimahla futuuride hind kerkis Florida apelsinisaagi oodatava vähenemise pärast eelmisel nädalal viimase kuue kuu kõrgeimale tasemele, vahendas The Wall Street Journal.   



Leevendust pole apelsinikasvatajatele niipea näha. Osariigi eelmine äärmiselt kuiv periood oli alles hiljuti,  aastatel 2006–2007 ja seetõttu pole loodus suutnud korralikult veel eelmisestki löögist toibuda.



Vihmaperiood Floridas algab tavaliselt küll juunis, kuid  kolm aastat kestnud põud on mulla ära kurnanud ja põllumehed on sunnitud seetõttu jõuliselt niisutama. Kohalikud ametivõimud on aga mitmetes piirkondades kehtestanud piiranguid vee tarbimisele.



Floridas on viimastel kuudel olnud ka tavapärasest külmem, seega lisaks kuivusele on saaki hävitanud ka hallad, sest kaitsvat niiskust pole põllukultuurides olnud. 



Ettevõtjad on mures veel tsitruseliste hulgas leviva saatusliku bakteriaalse haiguse pärast, mis tapab puud kahe-kolme aastaga ja mida on leitud kõigist tsitrusvilju kasvatavatest maakondadest osariigis. 



Texase loomad surevad


Kuivus ei kiusa aga sugugi ainult Floridat.


Ühendriikide olulisemas karjakasvatuspiirkonnas Texases kerkivad loomakasvatajatele tekitatud kahjud juba sadade miljardite dollariteni. 



Detsember 2008 ja jaanuar 2009 olid Texases rekordiliselt kuivad, paiguti on olukord halvim pärast 1918. aastat. Kohati on loomad toidu ja joogivee puuduse tõttu hukkunud. 



Mõned loomakasvatajad on sattunud keerulisse olukorda – karja toitmine läheb liiga kalliks ja osa loomi tahetakse maha müüa, kuid raske majandusolukorra tõttu napib huvilisi.  



«Söödanappus vähendab vasikate müügikaalu, niitude ja karjamaade toibumine kuivusest võib võtta aega mitu aastat, mis omakorda võib tuua kaasa karjade väiksemaks muutumise,» selgitas põllumajandusökonomist David Anderson ajalehele USA Today.



Pole ime, et mõlemas osariigis jälgitakse hoolikalt suve tormiennustusi. Orkaani keegi lausa ei igatse, kuid nendega kaasnevad sademed oleksid väga oodatud.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles