Saksa välisminister ei taha Guantánamo uiguure

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangid.
Guantanamo vangid. Foto: SCANPIX

Saksa sotsiaaldemokraadist välisminister Frank-Walter Steinmeier pelgab täita lubadust võtta riiki vastu üheksa alusetult Guantánamo vanglasse sattunud uiguuri, kartes selle sammuga ärritada Hiinat.



Kui algul oli Steinmeier nõus vastu tulema USA palvele anda kodumaal Hiinas tagakiusamise ohvriks sattuda võivatele uiguuridele varjupaika, siis nüüd otsib ta võimalusi lubadusest taganeda, kirjutab ajakiri Der Spiegel.

Guantanamost vabastatavatele inimestele uue kodumaa andmise eest vastutav Ühendriikide asevälisminister Dan Fried andis nimekirja üheksast uiguurist Saksamaale üle möödunud kuu lõpus.  Steinmeieri teeb aga murelikuks Peking, kes väidab endiselt, et need mehed on terroristid, kes tuleks pärast Guantánamo sulgemist Hiinale üle anda.

Hirm Hiina ees


Möödunud nädalal teatas Saksa välisministeeriumi esindaja Reinhard Silberberg Ühendriikidele, et Saksamaal on uiguuride suhtes reservatsioone. Täpsemalt öeldes, nad võivad uiguurid vastu võtta ainult juhul, kui mõned teised Euroopa riigid sama teevad – siis ei koguneks Hiina vihapilv ainult sakslaste kohale. Berliin võtaks tema sõnul pakutust mõnevõrra vähem uiguure ja lisaks ka teistest rahvustest endiseid vange.

Steinmeieri positsiooni on toetanud ka endine Saksa kantsler ja praegune Nord Streami aktsionäride nõukogu juht Gerhard Schröder. «Selline otsus pingestaks tõsiselt Saksa-Hiina suhteid,» ütles Schröder Spiegelile. Tema arvates saaks ainult USA anda uiguuridele varjupaika nii, et see ei põhjustaks neile tõsist diplomaatilist kahju.

Hiinas omaette autonoomses piirkonnas elavad islamiusku uiguurid on üks vähemusrahvusi, kes kannatab seal keskvõimu diskrimineerimise all.

Palju uiguure Saksamaal


Ühendriigid palusid Saksamaal uiguuridele varjupaika anda seetõttu, et see rahvarühm pole just kuigi ohtlik avalikule korrale.

Pealegi on Saksamaal üks maailma suuremaid väljapoole Aasiat jäävaid uiguurikogukondi. Näiteks Müncheni linnas üksinda elab umbes pool tuhat uiguuri. (PM)

Uiguurid
•    Türklaste sugulasrahvus, keda elab mitmes Aasia riigis. Suurem osa uiguuridest elab Hiinas Xinjangi Uiguuri autonoomses regioonis, kuid lisaks leidub seda rahvust ka Kasahstanis, Kõr­gõzstanis, Usbekistanis, Türgis, Venemaal, Tadžikistanis ja Pakistanis.
•    Enamik uiguure on sunnimoslemid.
•    Eri hinnangutel on uiguure 11,37 kuni 25 miljonit.
Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles