Kolmandik kreeklastest igatseb taga hunta-aastaid

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka noored möödunud aasta novembris Atheena tänavatel meenutamas 39 aasta möödumist sõjaväelise diktatuuri vastu suunatud tudengite ülestõusust.
Kreeka noored möödunud aasta novembris Atheena tänavatel meenutamas 39 aasta möödumist sõjaväelise diktatuuri vastu suunatud tudengite ülestõusust. Foto: AFP / Scanpix

Peaaegu kolmandik kreeklastest leiab, et kriisidest räsitud riigis oli elu parem 1967-1974 aastatel hunta valitsusajal, selgus täna avaldatud uuringust.
 

Uuringu teostanud Metron Analüüsid leidis, et 30 protsenti küsitletutest igatsesid taga paremaid päevi kolonelide valitsusena tuntud seitsmeaastase sõjaväelise diktatuuri ajal, mis algas riigipöördega 21. aprillil 1967.

46 aastat hiljem maadleb Kreeka sügava majanduskriisiga, olles sõltuvuses Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi laenudest ning sunnitud kõikvõimalikul moel kokku hoidma. Tööpuudus on kasvanud 27 protsendini, sagenenud on enesetapud ja mõrvad, kirjutab AFP.

Nostalgiat kadunud huntaajastu järele tunnistavad ligi pooled peaminister Antonis Samarase konservatiivse erakonna Uus Demokraatia valijad, kes tunnistavad, et tunnevad puudust toonasest julgeolekust ja tagasivaates kõrgemana näivast elatustasemest, vahendas vasakpoolne ajaleht Eleftherotypia.

Vasakpoolsed ja rassismivastased organisatsiooni tähistavad riigipöörde aastapäeva meeleavaldustega Ateenas ja teistes Kreeka linnades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles