Reformierakond, IRL ja Rahvaliit jätkavad läbirääkimisi valitsusliidu moodustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ajakirjanike piiramisrõngas.
Peaminister Andrus Ansip ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul kohtunud kolme partei juhid leppisid kokku, et läbirääkimisi uue koalitsiooni moodustamiseks jätkatakse täna kell 13 ning lisaks uue kolmikliidu loomisele on kaalumisel ka Rahvaliidu toetus kahe partei vähemusvalitsusele.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles pärast kohtumist Isamaa ja Res Publica liidu ja Rahvaliidu juhtidega, et uue koalitsiooni loomisel on arutlusel just need kaks varianti. Kumb variant teostub, sõltub sellest, mis kokkuleppeid saavutatakse.

Läbirääkimistel on kõne all kokkulepped töölepinguseaduse ja tänavuse lisaeelarve osas, lisaks arutatakse juba ka 2010. aasta eelarvet.

Postimees.ee küsimusele, kas valitsusjuht kavatseb veel täna taotleda presidendilt sotsiaaldemokraatidest ministrite vabastamist, vastas Ansip: «Võib-olla jah, võib-olla mitte.»

Ansipi sõnul on praeguse valitsusliidu sisekliima halb ja Rahvaliidu toetus negatiivsele lisaeelarvele oleks väga vajalik.

Ta märkis, et kui parteid  suudavad praeguses 6,1 miljardi krooni suuruses kärpekavas kokku leppida, siis pole sealt enam pikk samm ka koalitsioonileppe suunas.

Ansipi sõnul on valitsusel jätkuvalt eesmärgiks neljapäeval negatiivne lisaeelarve heaks kiita ning see riigikokku saata.

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli ütles, et partei minek valitsusliitu sõltub algavatest läbirääkimistest: «Iga hinna eest me sinna minema ei hakka, kuid samas vajab Eesti kiireid otsuseid.»

Rüütli rõhutas, et lisaks negatiivsele lisaeelarvele on oluline ka parteide vahel üksmeel leida selles, kuidas kokku panna tasakaalus 2010. aasta eelarve.

Samuti tuleks tema sõnul enne uue koalitsiooni moodustamist peaministril ära otsustada, mis saab praegusest valitsusliidust, kus sees ka sotsid.

Postimees.ee andmetel tõusis parteijuhtide koosistumisel teemana üles ka tänane Harju maakohtu Villu Reiljani süüdimõistev kohtuotsus. Pole võimatu, et Reformierakond ja IRL sooviksid Rahvaliidult, et Reiljan lahkuks riigikogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles