Ajaleht: Vene sõjalennukite õppus ulatus Rootsi piirini

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pommituslennuk TU-22
Vene pommituslennuk TU-22 Foto: SCANPIX

Vene sõjalennukite öine harjutuslend ulatus 29. märtsil Rootsi piirini, kirjutab ajaleht Svenska Dagbladet.

Väljaande andmetel märkasid piirivalvurid radariekraanil kuut kiiret idast lähenevat lennukit. Need lähenesid Peterburi poolt, lennates üle Soome lahe, hoides kurssi Stockholmi saarestiku idaossa, vahendas yle.fi.

Svenska Dagbladeti väitel lendavad Vene sõjaväelennukid tavaliselt Läänemere lõunapoolsemas osas, kuid nüüd võtsid need suuna otse Rootsile.

Rootsi kaitseminister Karin Enström rääkis jaanuaris vajadusest tõhustada Soome ja Rootsi vahelist kaitsekoostööd. Tookord ta kinnitas, et Rootsi on valmis üllatusrünnakuteks 24 tundi ööpäevas.

Suurel reedel tekkinud olukord oli aga hoopis teine. NATO kaks Taani lennukit tõusid Vene lennuõppuse tõttu õhku Leedus asuvast tugibaasist. Kui need jõudsid Rootsi juurde, olid Vene lennukid juba kaugel.

Vene lennukitest vähemalt kaks olid pommituslennukid TU-22M3 ehk Backfire, mille pardal võib olla nii tuumapäid kui tiibrakette. Ülejäänud olid hävituslennukid.

Kindralleitnant Anders Silwer kinnitas ajalehele väiteid Vene lennuväe treeninglennust, kuid õppuse põhjust ei kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles