Gräzin: kohtu otsus tuli väga suure üllatusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
.
Igor Gräzin . Foto: Toomas Huik.

Riigikogu liige, reformierakondlane Igor Gräzin tunnistas, et Harju maakohtu otsus riigikogu liige Villu Reiljan süüdi mõista tuli talle väga suure üllatusena, kuid see on siiski vaid ühe kohtuinstantsi arvamus.

«See oli ühe kohtuinstantsi üks arvamus, sellest järeldame, et esimese instantsi kohus arvas nii,» ütles Gräzin. «See otsus tuli mulle väga suure üllatusena, sest kohtuasi oli ikka väga nõrgalt põhjendatud,» lisas ta.

«Tänase seisuga ei ole Villu Reiljan mitte milleski veel süüdi mõistetud,» leidis Gräzin. Poliitik rõhutas, et kohtupidamine lõpeb alles pärast seda, kui läbi on käidud kõik instantsid ja kuni kohtuotsus pole jõustunud, tuleb meil see kohtu arvamus lihtsalt teadmiseks võtta.

«See otsus ei oma väga olulist juriidilist tähendust, kohtuprotsesside käigus on ikka eksimusi tehtud. Üks huvitav tähelepanek on see, et kaks aastat tagasi ütles justiitsminister Rein Lang, et elame ühiskonnas, kus suurem osa esimese astme kohtuotsuseid hinnatakse teises astmes ümber,» sõnas Gräzin.

«Ma ei ütle seda nüüd mitte Reiljani enda, vaid Eesti õigusmõistmise huvides: loodan, et Villu Reiljanil jätkub tervist ja jõudu see kohtutee lõpuni käia. Kui ta on süüdi, siis mõistetakse süüdi, ja kui õige, siis mõistetakse õigeks. Praegu oleme alles poole tee peal,» sõnas Gräzin.

Gräzini sõnul viitab see, et kohtuotsus tuli nii pikalt, sellele, et tegelikult Reiljani saadikupuutumatuse äravõtmiseks alust ei olnud. «Reiljani osalus selles protsessis ei muutnud midagi, pigem olid seal poliitilised kui juriidilised motiivid. Puutumatuse äravõtmise hetkel neil nii-öelda toimikut koos ei olnud, seda esiteks. Teiseks oleksid nad praeguse toimiku kokku saanud ka ilma Reiljanita,» jäi Gräzin kindlaks oma varasematele väljaütlemistele.

Harju maakohus mõistis täna riigikogu liikme Villu Reiljani süüdi Rävala puiestee kinnistu müügi ajal pistise nõudmises ja karistas teda 2 aasta ja 3 kuu pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga. Süüdi jäid ka advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles