Muhu turismitalu saab kogu energia oma päikesepargist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: Caro / Scanpix

Muhus Nautse külas peagi uksi avava omanäolise puhketalu energiavajaduse rahuldab oma päikesepaneelide park.

Omalaadseks puhketaluks rekonstrueeritakse talukompleksi, kus suviti toimuvad Muhu tulevikumuusikafestivali Juu Jääb kontserdid, kirjutab Saarte Hääl.

Talu uus rentnik on Vöerahansu Farm OÜ, mida veab Kalev Raidjõe, rajas eemale karjamaale ligi 50 paneeliga päikesepargi, võimsusega 10 kW. See on ka pea suurim võimsus (maksimaalne on 11 kW), mis mikrotootjale lubatud ning ühtlasi teeb see pargist hetkel suurima maakonnas.

Päikesepargi rajamise mõte tekkinud seetõttu, et talu rekonstrueerimise käigus tuli lahendada hoone küttesüsteemi probleem. «Kogu puhkemajandus äärealadel on sõltuvuses hooajalisusest ning majapidamise jätkusuutlikkuseks tuleb küttekulud võimalikult alla viia,» ütles Randjõe.

Nõnda sai talu viidud maaküttele. «Maaküttepump toodab 20 kW sooja ning tarbib seejuures elektrit 4 kW. Sedapidi võttes on see päris suur arv, nii tuli mõelda, kuidas elektrikulud alla saada,» tähendas Raidjõe. Sealt jõuti päikesepaneelideni.

Mihkli talu päikesepark koosneb 48 paneelist. Üks paneel on ca 1,5 m2 ja need on tihedalt üksteise kõrval, nõnda et silma päikesepark ei riiva. Paneelid on viidud talust eemale, lagedale platsile, kus on kõige varjuvabam koht.

Pargi efektiivsus tuleb välja sellest, et mikrotootja saab energiat ka müüa. «Tarbid päikesepatareidest tulevat voolu sulle vajalikul määral ning see, mis üle jääb, läheb võrku,» selgitas Raidjõe, kelle sõnul on selleks paigaldatud kahesuunaline vooluarvesti. «Suvel tarbid vähem ja sellega toodad n-ö plussi, ülejäänud hooajal, kui tarbid rohkem ja oled sunnitud elektrivõrgust juurde ostma, siis bilansiarvestusega jooksevad need asjad kokku.»

10 kW on ettevõtja sõnul see võimsus, mis nende mai lõpul avatava puhketalu vajadused rahuldab.

Kalev Raidjõe hinnangul on päikesepaneelide juures kõige olulisem see, et kui keegi on neist huvitatud, siis tuleb tarbimisvajadus enda jaoks korralikult läbi mõelda. «Kui ta suudab selle oma vajaduse järgi püsti panna, st tarbib ise kõik ära, mis toodab, siis sisuliselt jääb kõik see edaspidi maksmata, mida seni on tulnud maksta – jaotuse, taastuvenergia aktsiisitasu ja energia enda eest. Kõik see saab kokku hoitud,» kinnitas ta.

Mihkli talu päikesepargile kulus umbes 20 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles