Ansip: veteranipäeva pole põhjust võõra võimu all kannatanutele laiendada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogus toimub täna lahtiste uste päev, millega tähistatakse 94 aasta möödumist Asutava Kogu esimesest istungist.
Riigikogus toimub täna lahtiste uste päev, millega tähistatakse 94 aasta möödumist Asutava Kogu esimesest istungist. Foto: Liis Treimann / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu lahtiste uste päeval toimunud infotunnis rahva küsimustele vastates, et esmakordselt peetav veteranipäev on mõeldud Eesti kaitseväelaste ja nende lähedaste tänamiseks ning seda ei ole põhjust laiendada kõigile, kes on võõra võimu all kannatanud.

Küsimusele, miks ei hõlma veteranipäev Tšernobõli katastroofi likvideerijaid ning esimese Afganistani sõja veterane, vastas Ansip, et kindlasti on Eestis palju inimesi, kes on nõukogude ajal kannatanud. Siiski on täna esmakordselt tähistatav veteranipäev mõeldud tema sõnul nende Eesti vabariigi kaitseväelaste tänamiseks ja meenutamiseks, kes on teeninud Eesti vabariiki, Eesti eest langenud või saanud haavata.

«See on päev, mil me peaksime tavapärasest rohkem oma tänutunnet väljendama ka kõigi kaitseväelaste lähedaste ja pereliikmete suhtes. Ei ole põhjendatud veteranipäeva ja selle suunitlust laiendada absoluutselt kõigile, kes kunagi on võõra võimu all kannatanud. Veteranipäev, see on mõeldud Eesti kaitseväelaste ja nende lähedaste tänamiseks,» ütles Ansip.

Lahtiste uste päeva puhul toimunud infotunnis vastasid Ansipi kõrval rahva küsimustele ka haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning sotsiaalminister Taavi Rõivas. Ministrid kuulsid inimestelt nii kiitust kui laitust ning küsimusi väga laiast teemaderingist.

Ansipil tuli kodukulude alandamise, majandus- ja kommunikatsiooniministri jätkamise, finantstehingute maksu, teede olukorra ja samasooliste paaride kooselu teemaliste küsimuste kõrval vastata näiteks ka küsimusele, kas tema hinnangul tuleks avada Andrus Veerpalu Torino olümpiamängude käigus võetud proovid. Ansip märkis, et peaministril pole nende protsesside kulgemisele küll mingit mõju, kuid avaldas samas arvamust, et proovide avamise korral jääksid medalid võitjatele alles.

Sotsiaalminister Rõivaselt küsiti aga, kas ta suudaks ära elada 300 euroga kuus. Rõivas vastas, et kindlasti pole see kerge ning sellise suurusjärguga toimetulek pole ka talle ja ta lähedastele võõras.

Tema sõnul peavad nii valitsuse liikmed kui ühiskond tervikuna aitama kaasa, et riik saaks majanduskasvu kaudu pensionitesse rohkem panustada. Samuti on tema hinnangul oluline, et lisaks riigile aitaksid vanemaealisi võimalusel ka nende lapsed ja lapselapsed. «Lisaks sellele, mis on riigil võimalik, on minuealiste ja minu vanemate ealiste moraalne kohus oma vanemaid, oma vanavanemaid aidata,» ütles sotsiaalminister.

Riigikogu lahtiste uste päevaga tähistatakse 94 aasta möödumist Asutava Kogu esimesest istungist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles