Rahapesu jäljed viivad ekspolitseinike ja poliitikuteni

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu
Rahapesu Illustratsioon: Pm

Neli aastat kestnud uurimine Eesti ajaloo suurimas rahapesu juhtumis viib niidid paljude ekspolitseinike, aga ka tuntud poliitikute ja ärimeesteni.

«Selle teema taga on üks seltskond poliitkuid, äriringkondi ja organiseeritud kuritegevusega seotud inimesi,» ütleb kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg. Tema paremal käel istub keskkriminaalpolitsei juht Raigo Haabu ja vasakul Kapo asedirektor Eerik Heldna. Mõlemad mehed noogutavad kaasa. Võiks öelda, et kogu Eesti jõustruktuuride juhtkond on Postimehe enda juurde kutsunud. Kõik see kokku, millest Aeg räägib, on tegelikult aga üks pikk, räpane ja keeruline lugu, mille mitmed osad on endiselt lahendamata või kaetud riigisaladuse looriga. Et asjast üldse midagi aru saada, võiks selle loo jagada kolmeks erinevaks kihiks.

***

Tallinnas Tööstuse tänaval keskkriminaalpolitsei kriminaaltulu büroo juhi Krista Aasa kabineti seinal  ripub suur paljudest A4 lehtedest kokkukleebitud skeem. Skeemil püramiidi tipus on väikeses kirjas firmanimi Ateka Resource, mille juurest jooksevad sajad niidikesed järgmiste firmadeni igaühe juurde tähendatud nimi ja summa, mis neid Ateka Resource'iga sidus. Suuresti on need Venemaa ettevõtted, sekka ka Läti omasid.

«See on ainult osa kogu pildist,» ütleb Aas kaardile viidates ja lisab asja mastaapsust kirjeldades «Pärast seda kui Ateka Resource'i kinni panime, on statistika järgi sularaha vedamine Venemaale viis korda vähenenud.»

Lihtsustatult öeldes oli Ateka Resource'i tegevus Eestis järgmine. Venemaalt ja Lätist kanti nende Tallinna kontorisse raha, nemad konverteerisid selle kas dollariteks või eurodeks, võtsid siin sulas välja ning seejärel Ateka Resource'i kullerid tassisid sularaha kottides ja kohvrites Venemaale tagasi. Vahepeal raha ka keerutati, kanti ühelt kontolt teisele, loodi uusi firmasid, otsiti tankiste, segati jälgi, aga asja tuum oli ikkagi – ülekanne Eestisse, sulana Venemaale tagasi. Selle aasta alguses lõppes uurimine ja Atekale ning neljale eraisikule (Anton Ger, Sergei Kirillov, Sergei Golubajev, Andrus Koch) esitati süüdistus. Kohtuistungid Eesti ajaloo suurimas rahapesu juhtumis algavad sügisel.  Süüdistuse järgi pesti Eestis 64 miljonit eurot – see on tõestatud käive, kõigile me niikuinii jälile ei jõudnud, ütlevad uurijad – arestida jõuti umbes 4 miljonit eurot.

Rahapesu on väga tulus. Summad on hiiglaslikud ja Ateka Resource pole ainus Eesti kaudu raha keerutaja. Tulu ei teeni siin ainult pesijaid, vaid pakub häid võimalusi ka teistele tüüpidele, kellel oskust ja kogemust hämaras tsoonis tegutseda.  Näiteks kui Venemaalt kanti Eestisse raha, aga siin rahapesu kahtluses arestiti, siis sattusid raha omanikud Venemaal (olgu nad siis ärimehed, kurjategijad või mõlemat koos) paanikasse – mis nüüd saab?

«Need inimesed Venemaal ei teadnud Eesti seadusandluse eripära,» selgitab keskkriminaalpolitsei juht Raigo Haabu «Nimelt, meil on vaja tõestada eelkuritegu ehk seda, et raha on hangitud ebaseaduslikult.»

Tõestamine tuleb ära teha kahe kuuga, praktikas nii kiiresti aga peaaegu kunagi ei jõuta ja nii ongi, et üheksal juhul kümnest kahe kuu möödudes kontod aresti alt vabastatakse. Tüübid Venemaal, nagu öeldud, aga ei tunne Eesti seadusi ja nii ujuvad nende külje alla omakorda sahkerdajad Eestist, kes ütlevad: «Teate, teil jäid rahad kinni, andke 20 protsenti meile, me määrime sellega Eestis kohtunikke, prokuröre  ja Rahapesu Andmebüroo töötajaid ning kahe kuu pärast on teie rahad vabad.»

Tegelikult selle kahe kuu jooksul ei tee nad enamasti midagi (nemad ju teavad, et rahad vabastatakse suure tõenäosusega niikuinii), müüvad sisuliselt õhku. Postimehele viidatakse, et üheks selliseks ärimeheks Eestis oli Veiko Kulla, samasse nišši üritas enne oma kinni kukkumist laieneda ka Indrek Põder ja oma võimalusi kompas sellel alal ka Aivar Otsalt. See on selle loo esimene kiht.

Ateka nime all tegutsenud ettevõtte juriidiline nimi on aktsiaselts Ateka Resource registrikoodiga 10569675 ja aadressiga Tallinnas Kaupmehe tänaval. Sellel ettevõttel pole mitte mingit seost osaühinguga Ateka (registrikood 11328488), mis tegutseb Saaremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles