Mõttekoja raport seab USA raketikilbi tõrjevõime kahtluse alla

, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe ristleja USS Lake Erie tulistamas välja tõrjeraketti Standard Missile-3 (SM-3)..
USA mereväe ristleja USS Lake Erie tulistamas välja tõrjeraketti Standard Missile-3 (SM-3).. Foto: AP / Scanpix.

USA plaan paigutada Euroopasse raketitõrjesüsteem Iraanist lähtuva raketiohu vastu ei tööta, arvatakse värskes raportis, mille avaldas üks New Yorgi mõttekoda, kus osalesid ka Vene eksperdid.


EastWest Institute ehk ida-lääne instituut (EWI) leiab oma uuringus, et plaanitav USA raketikilp ei paku usaldusväärset kaitset Iraani ähvarduse vastu, kui see peaks tekkima. Muu hulgas jõutakse aga ka järeldusele, mis kattub Moskva arvamusega, et Poola ja Tšehhi pinnale paigutatavad elemendid oleksid ohuks Venemaa julgeolekule, vahendas AFP.

USA uus administratsioon Barack Obama juhtimisel peaks raporti koostajate arvates korraldama tõsise tehnilise ülevaatuse, et plaanitavale raketikilbile omistatud võimekust hinnata. Obama on lubanud raketikilbi arendamist jätkata, kui Iraanist lähtuv «tõeline oht» jääb püsima, ent ta on toonitanud ka vajadust, et süsteem peab olema «kuluefektiivne ja tõestatud».

EWI raportis tõdetakse, et islamivabariik võiks teoorias kergesti välja saata niivõrd suurel arvul rakette ja peibutisi, et kavandatavat tõrjesüsteemi üle ujutada. Euroopas olevad püüdurraketid ei suudaks neid rakette siis enam siduda. Samal ajal aga, kui kaheldakse püüdurrakettide võimes Iraani rakette tõrjuda, näevad eksperdid neis siiski ohtu Venemaa arsenalile.

USA on seda eitanud nii eelmise kui ka praeguse administratsiooni ajal, viidates kava kohaselt Poola baasi paigutatavate püüdurrakettide väiksele arvule, kuid raporti koostajaid see ei veena. «Püüdurrakettide arvu võib ju väga kiiresti suurendada,» tõdetakse uuringus. «See poleks raske ei tehnilisest ega majanduslikust vaatepunktist.»

EWI mõttekoja hinnangul võib tuumarelva hankimise soovi eitav Teheran oma esimese väiksema tuumalõhkeseadeldise valmis saada juba aastaga ning ballistilisele raketile mõeldud tuumalõhkepea kaheksa aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles