Praegune võimuliit punnitab nääkluste kiuste edasi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tallinnas peetud koalitsiooniläbirääkimistel Reformierakonna, Isamaa ja   Res Publica Liidu ning Rahvaliidu vahel kerkis üheks võtmetegelaseks endine presidendi kantselei direktor Tarmo Mänd Rahvaliidust.
Eile Tallinnas peetud koalitsiooniläbirääkimistel Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Rahvaliidu vahel kerkis üheks võtmetegelaseks endine presidendi kantselei direktor Tarmo Mänd Rahvaliidust. Foto: Priit Simson

Ülimalt veidrasse olukorda sattunud valitsus, kus kaks poolt peavad päeval läbirääkimisi uue võimaliku partneriga ning õhtul otsustatakse kärpeid vana võitluskaaslasega, võtab homme vastu 3,4-miljardilise lisaeelarve.




Kõik rängad otsused jäeti otsi kokku tõmbava valitsuse istungil eile tegemata, kuid toimiti Tootsi eeskuju järgides – kui tervet rehkendust ei jõua, siis teeme pool ehk kokku tuleks kärpida kuue miljardi jagu. Omanäoline sõnavahetus tekkis peaminister Andrus Ansipi ja majandusminister Juhan Partsi vahel, kus viimane leidis, et poolikut lahendust ei ole võimalik parlamenti saata. Ansip oli teist meelt.



«Praeguses olukorras ei ole kellelgi õigust olla uhke,» leidis Ansip. «Mina isiklikult olen praegu valmis ka poriloigust sente korjama, sest ma ei saa seista ja öelda, et kui ma loigust täit summat ei leia, siis ma ei korja seda üldse üles.»



Ansip tunnistas, et eilne kohtumine jättis parema mulje kui üleeilne või reedene kogunemine. «Olen arvamusel, et praegune valitsus on suuteline veel täiskärbet ka tegema, aga selleks on vaja ohvrimeelsust,» tõdes Ansip. «Ja see on väga valus teema, sest ohvrid on seotud partei populaarsuse ohverdamisega.»



Kõik pooled panid oma pakkumised eile taas lauale. Sotsid ei nõustunud pensionide kärpega, tulumaksuvaba miinimumi langetamisega ja käibemaksu tõusuga, mis eile samuti ühe võimalusena välja käidi. «Eks meie teeme tööd, aga ei tea, milline võimukoosseis seda eelarvet menetlema hakkab,» tunnistas rahandusminister Ivari Padar. Eelarvet pole praeguses olukorras võimalik kuidagi valitsuse usaldushääletusega siduda ning seega tuleb riigikogus kohustuslikud kolm lugemist.



Kõik ministeeriumid vähendasid kulusid kokku 1,8 miljardit krooni, samuti tõuseb alates 1. juulist viie protsendi võrra kütuseaktsiis ning tuleva aasta jaanuarist samas ulatuses tubakaaktsiis. Aktsiisitõusud parandavad rahalist seisu 410 miljoni krooni võrra. Ka parandatakse eelarveseisu mittemaksuliste tulude kaudu.



Täna jätkuvad Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kõnelused Rahvaliiduga. Samas kostis juba eilsete kõneluste järel eriti IRL­i poolt, et need ei pruugi sugugi lihtsamalt minna kui sotsidega. Kokkuhoiuvalikud on rängad ning laual on ka erinevad maksutõusud.



Postimees uuris eile õhtul ka Ansipilt, kuidas ta kavatseb sel nädalal sotside suhtes käituda. «Tööd tuleb praegu edasi teha,» ütles peaminister vastuseks küsimusele, ega tal pole kavas minna Kadriorgu presidendi juurde ja paber lauale panna.



Töö saaks olla kahte sorti – kas vabastada sotsidest ministrid ametist või teatada enese tagasiastumisest. Seda ei nõua praeguses olukorras ükski seadus, kuid poliitilise kultuuri järgi kaotataks nüüd mitte kokkuleppele jõudes valitsuse 2007. aastal saadud mandaat ning uus valitsus peaks seda riigikogu ees uuesti taotlema.



Selleks peaks aga Ansipil olema veendumus, et tal on parlamendis veenev ülekaal, ning uus koalitsioonilepe ehk alus uue valitsuse tööks. Praegu seda pole.



Kui astuda praegu ennatlikke samme, ei pruugi president Ansipile automaatselt uue valitsuse koostamiseks volitust anda ning kui see peaks viibima kas või paar päeva, oleks võimalus tegutseda näiteks Keskerakonnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles