Vene veolaeval tekkis teel ISSi poole tõrge

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA väljastatud pildil on näha küll paljugi Lähis-Idast, kuid jäädvustuse ääres on ka kanderakett Sojuz (vasakul) koos veolaevaga Progress.
NASA väljastatud pildil on näha küll paljugi Lähis-Idast, kuid jäädvustuse ääres on ka kanderakett Sojuz (vasakul) koos veolaevaga Progress. Foto: SCANPIX

Vene kanderakett Sojuz viis täna kosmosesse veolaeva Progress, mis toimetab Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) 2,5 tonni kütust ja muud varustus, kuid orbitaaljaamaga põkkumiseks vajalik antenn ei avanenud.

Rakett startis Kasahstanis asuvalt Bajkongõri kosmodroomilt.

«Ühe (navigatsiooni)süsteemi Kurs antenniga tekkis probleem,» ütles Vitali Lopota Vene kosmoselaevu projekteerivast korporatsioonist Energia.

USA kosmoseagentuur NASA märkis Twitteris: «Orbiidile jõudnud, ei avanenud navigatsiooni abivahendina kasutatav antenn.»" Ameeriklased lisasid, et Venemaa maapealne lennujuhtimiskeskus püüab viga välja selgitada.

Lopota rõhutas, et Progress põkkub antenniveast hoolimata reedel ISS-iga, nagu varem kavandatud.

Progressil kulub ISSini jõudmiseks kaks päeva.

«Isegi kui antenn ei avane, pääseme me (ISSist) 200 meetri kaugusele ja teeme automaatse põkkumise,» ütles Energia president.

Üks Moskva lähedal asuva lennujuhtimiskeskuse tundmatuks jäänud allikas ütles uudisteagentuuridele, et kosmoseametnikele ei tee juhtum suurt muret. «Niisuguseid asju on varemgi juhtunud. Keegi ei ole selle pärast erilises ärevuses.»

Vene kosmoseagentuur Roskosmos ütles, et veolaeva pardal on hapniku-, vee- ja toiduvarud ning kütus. Kosmosejaama pardal on praegu kaks ameerika astronauti, kanadalane ja kolm vene kosmonauti.

Venemaa on pärast USA süstikuprogrammi lõppu 2011. aastal ainus riik, kelle kosmoseprogramm võimaldab inimesi kosmosejaama viia. Roskosmosel on aga viimastel aastatel olnud ridamisi probleeme, nii näiteks toimus 2011. aasta augustis pärast kanderaketi Sojuz starti plahvatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles