Hädaolukordade nimekirja lisandus äkkrünnak ja ohusündmus välismaal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriüksus kaitseministeeriumi hoone juures 2011. aasta augustis
Eriüksus kaitseministeeriumi hoone juures 2011. aasta augustis Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Valitsus uuendas täna hädaolukordade nimekirja, mille kohaselt asub riik valmistuma ka äkkrünnakuks ning paljude Eesti elanike elu ja tervist ohustavaks sündmuseks välismaal.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel lisandus uude nimekirja kaks hädaolukorda: äkkrünnak ning paljude Eesti elanike elu ja tervist ohustav sündmus välisriigis. Nende hädaolukordade riskianalüüsid peavad valmima 1. augustiks ning lahendamise plaanid järgmiseks aastaks.

Äkkrünnaku all peetakse silmas näiteks rahvarohkes kohas või riigi või omavalitsuse ametiruumides aset leidvat rünnakut, kui püütakse relvade või muude ründevahenditega inimesi vigastada või tappa või põhjustatakse suur varakahju.

Paljude Eesti elanike elu või tervist ohustavaks sündmuseks välisriigis võib olla näiteks loodusõnnetus, nakkushaiguse levik, raskete tagajärgedega transpordiõnnetus, ulatuslik tulekahju või plahvatus, keskkonna ulatuslik keemiline, bioloogiline või radioaktiivne saastumine, hoonete ja rajatiste purunemine, poliitiline vägivald, massirahutus või -meeleavaldus, pantvangi võtmine, sõjaline konflikt või ka Eesti diplomaatilise esinduse või diplomaadi vastu suunatud rünne.

Hädaolukorra seaduse alusel peab valitsus kehtestama nimekirja hädaolukordadest, mille kohta tuleb koostada riskianalüüs ja hädaolukorra lahendamise plaan, ning määrama nende koostamiseks pädevad asutused. Vähemalt kord kahe aasta jooksul tuleb nimekiri üle vaadata ja hinnata, kas seda on vaja muuta. Eesmärgiks on tõsta riigi valmisolekut võimalikeks hädaolukordadeks ning suurendada seeläbi turvalisust ühiskonnas.

Nimekirjaga määratakse kindlaks need sündmused või sündmuste ahelad, mille puhul on tegemist hädaolukordadega hädaolukorra seaduse mõistes, antakse hädaolukorra üldine kirjeldus ning määratakse riskianalüüsi ja lahendamise plaani koostamist juhtivad ja kaasatud asutused. Nimekirja koostamisel on aluseks võetud Eestis ja mujal maailmas aset leidnud sündmused, samuti on arvestatud teiste riikide kogemusi hädaolukordadeks valmistumisel.

Praegu on nimekirjas kokku 27 hädaolukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles