Kranich kinnitas otse-eetris Reformierakonna rahastamise puhtust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Kranich.
Heiki Kranich. Foto: Egert Kamenik / Postimees

Võimupartei endine peasekretär ja erakonna rahastamise eest vastutanud Heiki Kranich kinnitas neljapäeva õhtul, et 1990. aastatel Reformierakonna rahastamisel olulist rolli mänginud ettevõte R-Hooldus kogus parteile annetusi tollaste seaduste kohaselt ausalt, samas ei soovinud Kranich avaldada aastatetaguste suurannetajate nimesid.

«Tollal oli võimalik erakonnale otse annetada, aga ka tookord oli see avalikkuse ees kahtlane või häbiväärne. Seetõttu otsisid kõik võimalusi, kuidas erakonda toetada mitte oma nime alt,» rääkis tänane Eesti Loto juht Kranich neljapäeval ETV saates «Kahekõne». Ta lisas, et seetõttu tekkis ka (aastatel 1998-1999) firma R-Hooldus, millele annetatud raha suunati Reformierakonnale. «Aga sellel ajal oli see kõige seaduslikum ja läbipaistvam viis. Raamatupidamisega oli kõik korras,» ütles Kranich.

Ta lisas, et on aktiivsest poliitikast eemal üle kümne aasta ja ei saa seetõttu kommenteerida hilisemaid Reformierakonna ja R-Hooldusega seotud rahastamisprotsesse.

Kranich märkis, et 1990. aastate lõpus soovisid paljud ettevõtjad Reformierakonda toetada ning tegid ise ettepaneku korraldada selleks ettevõtte R-Hoolduse seminare koos osalustasuga. «Kohal oli 20 inimest, kes maksid R-Hooldusele seminaridel osalemiste eest 20 000 igaüks,» sõnas Kranich. «Oli neid, kes tulid ise jutuga, et tahavad erakonda toetada, oli neid, kellega tuli rääkida.»

Kranich süüdistas R-Hoolduse väidetavalt kahtlastest tehingutest kirjutanud Äripäeva ajakirjanikku ETV otsesaates, kaheldes tema esitatud faktide tõesuses.

«R-Hooldus oli hästi dokumenteeritud. See ei olnud äri. Juhatuse liikmed olid tuntud poliitikud, näiteks Siim Kallas, ja see tähendab, et nad tegelesid seaduslikult. Ma ei suuda tõestada, et raha ei tulnud Vene ärimeestelt, aga sama ei suuda tõestada ka need, kes seda väidavad,» rääkis Kranich.

Kranich kinnitas, et ükski parteile annetaja ei saanud Reformierakonnalt vastuteeneid.

Äripäev kirjutas eelmisel nädalal, et Reformierakond sai 1990. aastate lõpus R-Hoolduse kaudu anonüümsetelt isikutelt sularaha kuni 500 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles