Iraan katsetas taas uut raketti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraan ametlik meedia teatas täna, et islamivabariigi relvajõud on edukalt katsetanud «edasijõudnud tehnoloogiaga» keskmaaraketti, mille lennuulatus küündib paari tuhande kilomeetrini, vahendasid Reuters ja BBC News.


«Sajjil-2 rakett (Sejil 2 ) rakett, millel on arenenud tehnoloogia, lasti välja täna... ja see maandus täpselt sihtmärgi pihta,» kinnitas president Mahmoud Ahmadinejad külaskäigul riigi põhjaosas asuvasse Semnani provintsi, kus katsetus IRNA andmetel toimus.

Presidendi sõnul kasutas rakett tahkekütust ning oli võimeline väljuma atmosfäärist, seejärel naasma ja sihtmärki tabama

2000 kilomeetrini küündiva lennuulatusega oleks see peaaegu võrdne teise Iraani keskmaaraketi Shahab-3 suutlikkusega ning võimaldaks Teheranil sihikule võtta ka Iisraeli ja USA baasid Pärsia lahe piirkonnas.

BBC korrespondendi sõnul võivad ka naabruses olevad Araabia riigid selles näha provokatsiooni. Iraani tänane teade süvendab läänes ilmselt veelgi kahtlusi islamivabariigi sõjaliste ambitsioonide suhtes. USA ja selle liitlased arvavad, et Teheranil on plaan hankida endale ka tuumarelv, mida viimane kategooriliselt eitab.

Mullu novembris sama tüübi esimesest katsetusest teatades, kirjeldati seda kui uue põlvkonna maa-maa tüüpi raketti, mis on ülitäpne «kaitsesuunitlusega» relv. Teheran rõhutas siis, et on valmis kaitsma end iga ründaja vastu. Washington teatas tookord vastu, et see näitab veelkord vajadust viia ellu Euroopa raketikilbi plaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles