IRL on valmis ka vähemusvalitsuseks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

IRLi juhatus kiitis heaks omapoolse riigieelarve tasakaalu viimise kava ning volitas enda esindajaid pidama selle põhjal koalitsiooniläbirääkimisi või otsima toetust vähemusvalitsusele Eestile vajalike otsuste läbiviimiseks ning eelarve kulude kontrolli alla saamiseks. 


Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) pressiesindaja Rauno Veri sõnul langeb nende ettepanekus 6,1 miljardi suuruse kärpe põhiraskus kulude kärpimisele, mitte maksude tõstmisele.

Tema sõnul avalikustab erakond enda 6,1-miljardilise paketi sisu täna kell 15 alanud läbirääkimistel Rahvaliidu ja Reformierakonnaga.

Samas ei välistanud IRLi eestseisus olukorda, kus kärpevajadus võib 2009. aastal olla veelgi suurem.

«Kui Eesti ei suuda 1. juuliks vähemalt 6,1-miljardilist kärpekava heaks kiita, paiskume teadmatusse, järgneb usalduse kadu Eesti vastu ning tööpuuduse järsk kasv, rääkis partei esimees Mart Laar.

Tema sõnul lõikame me järsult maksukoormust tõstes jalad alt Eesti konkurentsivõimel, mis on viimaste andmete kohaselt niigi järsult langenud. Sellega suurendaksime järsult tööpuudust, mis on selletagi kasvanud Eesti probleemiks number 1.

Laari sõnul tuleb teha praegu piisavalt suur kärbe, et valitsusel oleks aega ka muude küsimustega tegeleda.

«Eelarve kärpimine ei tohi muutuda valitsuse ainsaks tegevuseks. Kui sellele minna, siis ulatuses, mis võimaldab valitsusel lähematel kuudel millegi muuga kui eelarve kärpimisega tegeleda,» rääkis ta.

Laari sõnul loodab IRL, et asi nii hulluks ei lähe, kuid vajadusel on tema partei valmis ka järgnevateks kärbeteks ettepanekud esitama.

IRLi eestseisus volitas oma esindajaid pidama heaks kiidetud ettepanekute alusel läbirääkimisi kas uue koalitsiooni moodustamiseks või toetuse saamiseks vähemusvalitsusele Eestile vajalike otsuste läbiviimiseks ning eelarve kulude kontrolli alla saamiseks.

«Praegune aeg pole sobiv poliitmängudega tegelemiseks. IRLi jaoks on kõige olulisem eelarve tulude ja kulude tasakaalu viimine. Vaid nii suudame ära hoida tööpuuduse plahvatusliku kasvu ning Eesti vajumise kaosesse. Neilt alustelt oleme valmis läbirääkimisteks ning konstruktiivseks koostööks,» ütles Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles