Äripäeva ajakirjanik: R-Hoolduse väljavõtted on pärit pangast

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äripäeva ajakirjanik Aivar Hundimägi TV3 saates Kolmeraudne.
Äripäeva ajakirjanik Aivar Hundimägi TV3 saates Kolmeraudne. Foto: TV3play.ee

Vastuseks Reformierakonna endise peasekretäri Heiki Kranichi kahtlusele, et R-Hoolduse väljavõtted võivad olla ajakirjaniku poolt võltsitud, kinnitas Äripäeva ajakirjanik Aivar Hundimägi eile TV3 saates «Kolmeraudne», et väljavõtted on ehtsad ja pärit pangast.

Reformierakonna endine peasekretär Heiki Kranich kommenteeris Äripäevas ilmunud artiklit, milles kirjeldatakse Reformierakonna rahastamist salapärase äriühingu abil 1999. aastal, et ajakirjanik võis kirjeldatud kontoväljavõtet võltsida, vahendab ERR Uudised eilset ETV saadet «Kahekõne».

Reedel kirjutas Äripäeva ajakirjanik Katariina Krjutškova Reformierakonna 1999. aasta riigikogu valimiskampaania rahastamisest. Tal õnnestus saada enda kasutusse Reformierakonna tollast kampaaniat 2,1 miljoni krooniga rahastada aidanud ettevõtte R-Hooldus pangakonto väljavõte. Sellest dokumendist selgub, et 15 aastat tagasi aitasid Reformierakonna võimule salapärased abilised, kes tassisid partei kassase sularahapakke.

R-Hoolduse väljavõttelt on näha üht summat mahus 500 000 krooni.

Heiki Kranich ütles eile ETV saates «Kahekõne», et ajast, mil see väljavõte pärineb, ei olnud tema enam peasekretär, mistõttu ei oska ta seda kommenteerida, aga et tal on kõva kahtlus, et kogu see n-ö pangaväljavõte on valminud ajakirjaniku koduses arvutis ja väikese photoshop'i abil.

Äripäeva ajakirjanik Aivar Hundimägi kinnitas eile õhtul TV3 telesaates «Kolmeraudne», et väljavõtted ei ole võltsitud.

«Meil on need olemas,» väitis ta. «Heiki Kranich on selles osas valetanud, need on saadud pangast.»

«Me ei ole neid näidanud oma veebis, et mitte näidata, mis ajast need väljavõtted on, et ei saaks teada, kes need võib olla meile andnud,» selgitas Hundimägi. «See on nii absurdne jutt (Kranichi väide - toim), kui mõelda, et me ei saa ju väljamõeldud kuupäevadele panna selliseid ülekandeid lehte, et 500 000 krooni kanti 22. juunil 1999 ja 292 000 krooni sularahas viidi 10. mail 1999.»

Ta märkis, et kui leht sellised asjad avaldaks võltsituna, väljamõelduna, siis oleks seda väga lihtne ümber lükata.

«Kranich ei peaks lihtsalt rääkima, vaid ta võiks võtta ise need pangaväljavõtted ja näidata, et selliseid ülekandeid pole olnud,» lausus Hundimägi. «Minna selliste inimeste vastu, teha kriitiline artikkel väljamõeldud faktidega - seda pole võimalik. See on võibolla võimalik mõnes parteilises väljaandes.»

Hundimägi selgitas, et R-Hooldus oli skeem, millega peideti ära isikud, ettevõtted, kes aitasid Reformierakonna 1999. aastal tagasi võimule ja kes millegipärast ei ole tahtnud oma nimesid avalikustada.

Ta pakkus, et R-Hoolduse rahastajaid ei taheta avalikustada sellepärast, et need ettevõtjad on sellised, kellega Reformierakond ei taha ennast siduda, kuna need ettevõtted näitaksid Reformierakonda teistsuguse erakonnana, kui ta on ise tahtnud näidata.

Hundimägi sõnul on vana teema oluline seetõttu, et see summa, mis sinna firmasse tuli, kokku kaks miljonit krooni, miljon sulas ja teine miljon ülekandega, on suur summa ja need inimesed, kes skeemi organiseerisid, olid pärast valimisi ministrikohtadel.

«Kolm ministrit said võimule ja on senimaani mõjukates ametites,» lausus Hundimägi. «Nad on kogu aeg valetanud ja nad jätkavad selle teema kohta valetamist ka praegu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles