Vene ajakirjandus kritiseerib Medvedevi ajalookomisjoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medvedev lindistamas videolõiku, mis räägib tõekomisjonidest.
Medvedev lindistamas videolõiku, mis räägib tõekomisjonidest. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

President Dmitri Medvedevi otsus moodustada komisjon Venemaa kaitsmiseks ajaloovõltsingute eest on tagasiminek nõukogude aega, mil teisitimõtlemist ei sallitud, leidis Vene ajakirjandus täna.


Meedia kritiseeris komisjoni koosseisu ja ärileht Vedomosti kirjutas, et see tähendab edaspidiste arutelude politiseeritust.

Komisjon on 28-liikmeline ja seda juhib Medvedevi personaliülem Sergei Narõškin. Liikmeteks on Kremli-meelsed parlamendiliikmed, relvajõudude ja FSB ametnikud.

Kremli võrgulehekülje teatel hakkab komisjon võitlema katsetega võltsida ajalugu Venemaa huvide vastaselt.

Komisjon hakkab koguma ja analüüsima infot ajalooliste faktide ja sündmuste võltsimisest, mille eesmärk on madaldada Vene Föderatsiooni rahvusvahelist mainet, märgitakse komisjoni loomise seadluses.

«Seal on ainult kolm ajaloolast ja ka nemad ei ole professionaalide seas tunnustatud,» ütles mainekas ajaloolane Roi (Roy) Medvedev ajalehele Kommersant.

«Ma kardan, et komisjoni hakatakse kasutama nõiajahiks ja arveteklaarimiseks,» lisas sõjaajaloolane Aleksei Issajev omalt poolt.

«Kui me nendesse aastatesse tagasi läheme siis on lootused liberaalsele Medvedevile, kelle nimel see komisjon luuakse, mõningal määral õigustamatud,» rääkis Moskva Carnegie keskuse analüütik Aleksei Malašenko Nezavissimaja Gazetale.

Ajakirjandus on arvamusel, et võimud püüavad saavutada selle sammuga riigi nõukogudeaegse ajaloo kriitikast väljapoole asetamist.

Venemaa peab oma rolli Teises maailmasõjas kangelaslikuks ja laitusest kõrgemal seisvaks, kriitikute väitel asendasid Nõukogude väed lihtsalt ühe türannia vormi teisega ja juhatasid sisse enam kui neli kümnendit väldanud kommunistide võimu.

Mai algul sarjas Medvedev «agressiivseid ja pahatahtlikke katseid» heita kahtlust Vene rahva kangelaslikkusele sõja ajal. Viimastel aastatel on Kremli vihastanud ka sõjaaegsete Nõukogude-vastaste vastupanuliikumiste mälestamine Ukrainas ja Baltimaades.

Ajaleht Vedomosti hoiatas veel nn võidukultuse tugevdamise eest, mis ümbritseb Nõukogude vägede võitu Adolf Hitleri üle. «Palju autoritaarseid ja totalitaarseid režiime minevikus on ehitatud sarnaste nn sotsiaalsete religioonide ümber,» märkis väljaanne.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles