Riigireetur Herman Simm andis kohtus võlgniku vande

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Eero Barndõk

Vene välisluureteenistuse (SVR) kasuks riigireetmise eest pikaks ajaks vangi mõistetud Herman Simm andis kolmapäeval Harju maakohtus võlgniku vande.

Herman Simm (61) konvoeeriti vanglast kolmapäeval kell 13.30 Tallinnas Liivalaia tänava kohtumajas toimunud võlausaldajate esimesele koosolekule, kus ta andis võlgniku vande.

Pärast mitmeid menetluslikke toiminguid viidi Simm tagasi vanglasse, ütles maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNSile.

23. aprillil kuulutas maakohus välja Simmi pankroti ning määras pankrotihalduriks tema senise ajutise pankrotihalduri Ly Müürsoo.

Pankrotimenetluse algatamist taotles 12 aasta ja kuue kuu pikkust vanglakaristust kandev Herman Simm ise. Pankrotihaldur Ly Müürsoo toetas Herman Simmi pankroti väljakuulutamist.

«On vähe tõenäoline, et Herman Simmi majanduslik olukord võiks vangistuses paraneda,» nentis Müürsoo.

Riik nõuab läbi kaitseministeeriumi Simmilt 21 571 759 krooni. Arvestades Herman Simmi varade väärtust ning tema varasemaid kohustusi, ületab tema kohustuste summa tema varade väärtust enam kui neljakordselt, märkis kohus.

Herman Simmil on ühisvara oma abikaasa Heete Simmiga (54).

Simmi advokaat Owe Ladva on BNSile öelnud, et esialgsel hinnangul on Herman Simmile kuuluva ühisvara osa väärtuseks umbes viis miljonit krooni.

«Vara täpne väärtus selgub pankrotimenetluses, kuid on selge, et tema vara väärtus on umbes neli korda väiksem kui nõue tema vastu,» märkis Ladva.

Pankrotihaldur Ly Müürsoo on BNSile öelnud, et Herman Simm on hinnanud oma osa ühisvarast 5,4 miljonile kroonile. «Eesti riigi nõue Simmi vastu on aga 21,6 miljonit krooni ning 2,1 miljonit krooni pangale,» märkis Müürsoo.

Müürsoo kinnitusel tuleb leida kompromiss Herman Simmi abikaasa Heete Simmiga ühisvara jagamiseks ning Herman Simmi osa realiseerimiseks.

Harju maakohus mõistis 25. veebruaril Herman Simmi kokkuleppemenetluses süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning saatis ta pikaks ajaks vangi.

Kohus mõistis Simmilt välja kaitseministeeriumi tsiviilhagi 20 155 000 krooni ning 1,33 miljonit krooni kuritegelikul teel saadud raha.

Kaitsepolitsei uurimisandmetel edastas endine kõrge riigiametnik Herman Simm Vene välisluurele ligi 13 aasta vältel tuhandeid salastatud dokumente.

Herman Simmi riigireetmisele kaasaaitamises kahtlustatud abikaasa Heete Simmi suhtes lõpetas riigiprokuratuur 23. veebruaril menetluse kuriteokoosseisu puudumise tõttu tema tegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles